Je herkent het vast wel: je staat in de supermarkt voor het schap van de ontbijtgranen en het begint een beetje te duizelen. Zoveel keuze! Alle verpakkingen proberen je te verleiden met mooie claims: ‘Zonder toegevoegd suiker’, ‘Vezelrijk’, ‘Met volkoren granen’ of ‘Met minder koolhydraten’. Hoe maak je nou de slimste keuze? Hieronder 5 praktische tips die je op weg helpen.

 1. Let vooral op de achterkant van de verpakking

  De voorkant van de verpakking wordt door de producenten gebruikt om je te verleiden. Dit is hoe ze graag willen dat je over hun product denkt. Op de achterkant van het pak, daar vind je de waarheid! Daar kan je zien hoe gezond een product nou echt is. Wij helpen je graag op weg met het lezen van een etiket.
   
 2. Cruesli? Muesli? Of granola?

  Muesli bestaat van oorsprong uit onbewerkte havervlokken, maar tegenwoordig worden er verschillende soorten graanvlokken gebruikt om muesli te maken. Vaak worden er dingen aan toegevoegd als (gedroogd) fruit, noten, pitten, zaden, chocolade, kokosvlokken etc. Cruesli (of: krokante muesli zoals het ook vaak op de verpakking staat) is ook gemaakt van graanvlokken, maar dan gebakken/geroosterd in olie, vet en/of suiker/honing. Dit geldt ook voor de meeste granola’s. Omdat de ingrediënten hetzelfde zijn, maar cruesli en granola extra suiker en/of extra olie bevatten, is muesli vaak de slimste keuze met het oog op gezondheid.
   
 3. Kies voor lekker veel vezels

  Voedingsmiddelen met veel vezels, hebben veel gezondheidsvoordelen. Ze houden je darmen gezond en hebben meer vitaminen en mineralen dan producten laag in vezels. Maar vezels zorgen er ook voor dat onze buik langer vol zit, wat het makkelijker maakt om niet teveel te eten.

  Hoe kom je er nou achter of een product veel vezels heeft? Als je achter op de verpakking van een product kijkt, zie je de voedingswaarde staan. Hier zie je ook hoeveel ‘Voedingsvezels’ er per 100 gram in een product zitten. Als je bijvoorbeeld twijfelt tussen 2 soorten muesli en je wil wat meer vezels eten, kies dan de variant met de meeste voedingsvezels. Je kan ook bij de ingrediënten kijken: zie je (volkoren) meel staan, dan weet je dat er veel vezels in de muesli zitten. Staat er ‘bloem’? Dan is de kans groot dat het product laag in vezels is. Bloem is namelijk meel waar de vezels uitgehaald zijn.

  EXTRA TIP: Check bij de voedingswaarde de hoeveelheid vezels per 100 gram. Zit er in het product >15 gram vezels? Dan zit je goed!
 4. Probeer toegevoegd suiker te vermijden

  Suiker is een lastige, want er zijn heel veel verschillende benamingen van suiker. Denk aan glucosestroop, honing, fructose, gekarameliseerde suiker, (ruwe) rietsuiker, glucose-fructosestroop of melasse. Als je achterop de verpakking kijkt, kan je onder het kopje ‘Ingrediënten’ zien of er wel of geen suiker aan een product is toegevoegd. Ook kun je onder het kopje ‘Voedingswaarde’ en dan Koolhydraten ‘-waarvan suikers’ checken hoeveel suiker er in het product zit. Dit kun je dan weer vergelijken met andere verpakkingen en kiezen voor de laagste in suikers!
 5. Gebruik de Kies Ik Gezond-app van het Voedingscentrum

  Met hulp van de gratis app ‘Kies ik gezond’ van het Voedingscentrum, kan je verschillende producten makkelijk met elkaar vergelijken. Scan de streepjescode van een product en vergelijk. Staat de muesli die je hebt gekozen niet in de Schijf van Vijf, dan geeft de app alternatieven die hier wel in staan. Kind kan de was doen!

  Nu kun jij met bovenstaande tips gezonde en lekkere ontbijtgranen uitkiezen!
  Wil je meer tips en hulp bij jouw voedingspatroon? Wij maken het jou graag gemakkelijk! Neem gerust contact met ons op.