Je hebt net heerlijk gegeten maar dan ineens, redelijk snel na het eten heb je ineens overal jeuk of een opgeblazen buik, je moet boeren laten, je hebt een prikkelend gevoel aan de tong of lippen of je moet ineens hollen naar het toilet. Dat zorgt voor een hoop spanning rondom eten.

Het kan ook zijn dat je merkt dat je je juist misschien wat langer na de maaltijd ineens heel sloom voelt worden of dat je merkt dat er meer gas is wat er uit moet waardoor je winderig gaat worden. Is dit iets waar jij je in herkent? Onze Orthomoleculair diëtist en leefstijlcoach Ria Bouwhuis (Uithoorn) schreef een blog over allergieën en allergische reacties! Lees je met ons mee?

Het kan goed zijn dat je al een tijdje loopt met een van bovenstaande klachten en er niet uitkomt waar de klachten vandaag komen en wat je er aan kan doen. In mijn praktijk als diëtist/leefstijlcoach merk ik dat het best een heel gepuzzel kan zijn. Het is sowieso goed om te proberen te achterhalen of er een allergie met eventuele kruisreacties, een voedingsintolerantie of voedselovergevoeligheid speelt. Dit zijn verschillende problematieken, die soms ook samen kunnen voorkomen. En waar ook op verschillende manieren mee omgegaan kan worden. Niet zo gek dus dat je er zelf niet helemaal uit komt. In deze blog leg ik uit wat de verschillen zijn en welke opties er zijn om hiermee aan de slag te gaan.

Wat is een allergie?

Allergie is een directe reactie (binnen 15 tot 30 minuten na het contact met de uitlokker) van je immuunsysteem, vaak op de huid of slijmvliezen van mondholte, keel en lippen. Denk bijvoorbeeld aan een pinda-allergie of een allergie voor schaal en schelpdieren. Maar ook aan een kruisreactie op hooikoorts. Dan heb je hooikoorts maar reageer je bijvoorbeeld ook op appel, mango of noten. Het lichaam verwart dan de stofjes met elkaar (omdat ze op elkaar lijken) en het immuunsysteem gaat dan gelijk reageren. Vaak met een prikkelend gevoel op tong, mond en gehemelte. In het hooikoortsseizoen, als het immuunsysteem volop actief is, kunnen deze reacties nog heftiger zijn.

Onderzoek

Een allergie kan worden aangetoond via een zogenoemd IgE bloedonderzoek of een kras of prikjestest. Waarbij deze laatste ook kruisreacties meet. Als je negatief scoort op deze testen terwijl je wel degelijk klachten / reacties hebt, is het de moeite om verder te gaan zoeken wat er aan de hand is. Het kan ook zo zijn dat er wel een reactie van je immuunsysteem is, maar deze wordt niet via de normale allergietest getest. Wil je hier meer info over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

IgG reactie?

In de orthomoleculaire geneeskunde zijn hier diverse testen voor om dit te meten, dit heet dan een IgG reactie. Eigenlijk is dit ook een soort allergie, omdat het immuunsysteem er bij betrokken is, maar vaak noemen we het een intolerantie of overgevoeligheid.

Een voedingsintolerantie of overgevoeligheid (wordt door elkaar gebruikt) is een vaak iets latere reactie, vaak gaat dit met maag- en darmklachten gepaard. Dit ontstaat dan circa 30 minuten of langer (maar soms ook sneller) na het eten. Het spijsverteringssysteem ondervindt problemen met de aangeboden voeding. Dit is een lastige om te onderzoeken. Niet alleen omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn, maar ook omdat je dan al meerdere/verschillende dingen gegeten kunt hebben en het dan moeilijk kan zijn om te achterhalen welke nu de dader is/zijn.

Oorzaken

Oorzaken van zo’n overgevoeligheid kunnen zijn: weinig maagzuur hebben waardoor de spijsverteringskracht sterk verminderd, kwaliteit van de darmflora, stress, antibioticakuren, een niet altijd te gezonde voeding.

Vaak kan een klachtendagboek gecombineerd met het eetdagboek al veel duidelijkheid geven over mogelijke oorzaken. Het is wel verstandig om deze te bespreken met een diëtist die hier ervaring mee heeft. Deze kan dan op basis van klachten/voeding zien welke aanpassingen in de voeding kunnen helpen om je klachten te verminderen. Want voor al deze vervelende klachten, daar hoef je je niet voor te schamen en hier moet je zeker niet mee door blijven lopen.

Herken jij jezelf in dit verhaal en wil jij hier hulp bij? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op. Wist je dat je een groot deel van de behandeling vergoed krijgt vanuit je zorgverzekering? Kijk hier voor meer informatie.

Reacties (0)
Lees reacties
Nog geen reacties geplaatst