Onze alleskunner Magnesium

Dit mineraal staat al een tijdje in de belangstelling en dat is heel terecht. Magnesium is een echte alleskunner. De meeste mensen weten inmiddels wel dat dit mineraal bij spierkrampen van goede dienst kan zijn.

In deze blog licht onze diëtist Ria Bouwhuis graag een andere kant van Magnesium toe, namelijk de rol die het speelt in het opbouwen van botten en tanden. De helft van onze magnesium voorraad wordt hiervoor gebruikt. Vanuit onze voeding krijgen we Magnesium binnen, maar helaas zien we dat de inname van Magnesium vaak onvoldoende is. Daarnaast zijn er verschillende omstandigheden - de zogenaamde rovers - die ervoor zorgen dat ons lichaam het Magnesium al verbruikt heeft voordat het in de botten of tanden terecht komt. Stress, cafeïne, maagzuurremmers, diabetesmedicatie, veel transpireren of intensief sporten zijn zomaar wat voorbeelden van dit soort omstandigheden.

Inmiddels weten we allemaal dat juist gezonde botten en tanden van groot belang zijn om ons op oudere leeftijd goed staande te houden met ons eigen, gezonde gebit. Als we het over botten en tanden hebben, dan komt ook Vitamine D om de hoek kijken. Samen met Calcium, vitamine D en vitamine K2 zorgt Magnesium ervoor dat onze botten en tanden sterk blijven. Neem Vitamine D en K altijd in bij een maaltijd waar iets ‘vettigs’ in zit zoals bijvoorbeeld in halfvolle of volle zuivel of bij de avondmaaltijd. Deze 2 vitamines behoren namelijk tot de in vet oplosbare vitamines. Zonder vetten kunnen ze niet op transport in ons lichaam. En dan heb je er niet zoveel aan.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende Magnesium inneemt en opneemt?

Onze Westerse, bewerkte voeding draagt niet persé bij aan een goede Magnesium inname. Het Mediterrane eetpatroon doet dat juist wel. Onbewerkte voeding met vooral groenten, noten/zaden/pitten en volle granen is een goede leverancier van Magnesium. Probeer ook de ‘rovers’ van Magnesium zoveel mogelijk te vermijden, dan houd je meer over voor je botten en tanden.

Wil je meer weten over Magnesium in jouw voedingspatroon? Check dit dan bij één van onze diëtisten.