Petra Krul

Functie
Diëtist
Aandachtsgebied
-
Specifieke deskundigheid
Locatie
Utrecht en Vleuterweide

Ik ben diëtist geworden, omdat het ontdekken van nieuwe recepten en nieuwe smaken een enorme hobby van mij is. Dit in combinatie met interesse in het menselijk lichaam leidde tot de keuze om diëtist te worden. Zelf heb ik PDS (prikkelbare darm syndroom) en gedurende mijn studie is er Diabetes (Mody 1) bij mij ontdekt. Naast diëtist ben ik dus ook ervaringsdeskundige.

Het tofste/leukste aan mijn werk vind ik praktisch en persoonsgericht komen tot een plan om iets te mogen bijdragen aan de kwaliteit van leven. Mensen leren hoe ze voeding weer lekker en leuk kunnen maken. Van een oudere die weer aansterkt na een opname in het ziekenhuis en weer in de tuin kan werken, naar een goede uitleg rondom koolhydraten op de bloedsuikers zodat mensen leren hoe goed om te gaan met diabetes en hoe je de koolhydraten goed kunt inpakken.

Als een cliënt voor mij kiest als diëtist betekent dit dat dat ik meedenk in de mogelijkheden die nog wel kunnen i.p.v. enkel de focus leggen op wat niet meer kan/mag. Cliënten die ik veel tref hebben vanuit hun ziektebeeld beperkingen opgelegd gekregen (zoutbeperking / vochtbeperking / kaliumbeperking / eiwitverrijkt), waardoor eten vaak niet meer als plezierig wordt ervaren. Ik hoop cliënten te laten inzien dat deze dieetbeperkingen niet hoeven te leiden tot vermindering van kwaliteit van leven!

Buiten mijn werk is het belangrijkste voor mij om te waterpoloën. Verder heb ik een eetclubje waar we met 9 meiden samen koken en eten. En samen met mijn vriend worden er altijd weer nieuwe plannen gemaakt om te reizen.

Wat ik graag zou willen doen/waar ik van droom is de rol van de diëtist meer op de kaart willen stellen, we kunnen zo veel betekenen in een ziektebeeld. En met name bij het voorkomen van ziekten. Verder zou ik graag een spreekuur hebben op een middelbare school om daar laagdrempelig het belang van goede voeding uit te leggen, hoe je goed voor je lichaam kan zorgen en ook lief voor het lichaam mag zijn. De relatie met voeding komt in deze leefstijdsgroep behoorlijk onder druk te staan met alle trends.