Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Onze diëtist Tessa Nijman ging in gesprek met Lieke Landré, eigenaresse van Sync Ok. In haar duurzame bakery worden de heerlijkste baksels en gerechten geserveerd en overtuigt ze het Deventer publiek op laagdrempelige wijze dat plantaardig naar meer smaakt.
Allereerst: wat gaf de doorslag om jouw eigen onderneming Sync Ok te starten?
‘Ik werkte voorheen bij Defensie als officier logistiek en kwam er achter dat ik niet tegen gluten kan. Officieel ben je dan dienstongeschikt. Daarnaast moest ik mijzelf als kleine vrouw altijd bewijzen. Dus toen ben ik gaan nadenken over wat ik echt wilde. Een eigen horecaonderneming, dat leek mij wel wat. Alleen wilde ik niet weer het zoveelste zaakje openen. Doordat ik al bezig was met mijn voeding vanwege die glutenintolerantie, kwam het idee om een plek te creëren waar je helemaal glutenvrij kunt eten. Ook vind ik duurzaamheid belangrijk. Ik was nog helemaal niet met vegan eten bezig, maar als je kijkt naar duurzame producten, kom je al snel uit bij plantaardige voeding. Met al die ingrediënten bij elkaar ontstond mijn glutenvrije, duurzame en veganistische bakery: Sync Ok.’
Waarom koos je specifiek voor het openen van een horecazaak?
‘Het leek mij leuk en fijn om praktisch bezig te zijn. Eerlijk gezegd had ik een idyllisch beeld, waar ik inmiddels wel van teruggekomen ben. Het is echt hard werken. Ik had nog nooit in de horeca gewerkt. Om mij voor te bereiden op de opening van Sync Ok ben ik in verschillende zaken gaan werken en heb ik een koksopleiding gedaan.’
Tof! Zo’n eigen zaak met een duurzaam concept. Toch staat koemelk voor in de koffie op jullie kaart. Niet plantaardig. Hoe kan dit?
‘Ik wil mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met plantaardig eten. Door koemelk aan te bieden – wel tegen een meerprijs – trek je ook mensen aan die hun cappuccino met ‘’gewone’’ melk willen drinken. De kans dat zij op dat moment ook een heerlijk vegan gebakje of broodje bij ons bestellen is groter. Zo kun je ze toch inspireren om vaker plantaardig(er) te eten. De vereniging van Veganisme in Nederland – waarbij wij aangesloten zijn - denkt daar helaas anders over, want door deze keuze mag ik niet benoemen dat Sync Ok een vegan bakery is. Ondanks dat kies ik er dus bewust voor om toch koemelk te blijven schenken.’
Voor Sync Ok was je helemaal niet bezig met plantaardig eten. Hoe is dit nu?
‘Binnenshuis eet ik nu ook bijna volledig vegan. Zodra ik buiten de deur eet, is dit minder makkelijk. Doordat ik glutenvrij moet eten, zijn de opties vaak niet vega(n). Plantaardige opties in restaurants zijn bijvoorbeeld vaak met bladerdeeg waar gluten in zitten. Ik denk dat ik nu voor 90% van de tijd plantaardig eet.’
En hoe zit het dan met je medewerkers, wat voor eetpatroon hebben zij?
‘Heel divers! Dat gaat echt van mensen die alles eten tot aan volledig veganistisch, maar de meesten zijn wel vegetariër of deels vegan. Deze verschillen vind ik juist leuk en helemaal oké.’
❛Wat ik vooral belangrijk vind is dat wij met onze bakery mensen kunnen inspireren. Dat je geen dierlijke producten nodig hebt om volwaardig en lekker te kunnen eten.❜
Dan iets anders: hoe reageerde Deventer op het concept?
‘Haha, heel cynisch! Alle mensen waarmee ik in aanraking kwam – winkeliers en gemeente – zeiden: ‘’Je mag het best proberen, maar ik denk dat Deventer hier geen stad voor is.’’ Toch zit ik hier – zelfs na de pandemie - nog steeds en dat al vier jaar.’
Wat maakt Sync Ok zo succesvol?
‘Ik denk door onze eigenwijze en authentieke aanpak. Vanuit de dagelijkse ratrace kun je bij ons weer opladen, even offline en mindful genieten van overheerlijke en bewuste voedingskeuzes. Dit zijn dingen waar mensen tegenwoordig steeds meer naar op zoek zijn.’
Plantaardig eten wordt steeds hipper in Nederland. Veel horecazaken geven vega(n) opties. Hoe onderscheiden jullie je van andere ondernemers?
‘Door bewust voorop te lopen in vegan trends, zodat het niet uitmaakt dat andere restaurants plantaardige opties aanbieden. Wij willen toonaangevend zijn. Zo kwamen wij door onze koffievertegenwoordiger als eerste – nog voordat het in de randstad aangeboden werd – in aanraking met Sproud (een melkvervanger uit Zweden, gemaakt van gele spliterwten). Op deze manier proberen wij uniek te blijven.’
❛ Zelf drink ik in de koffie graag een mix van Sproud en haver.❜
Waar halen jullie die inspiratie vandaan om origineel te blijven?
‘Online volg ik verschillende veganistische concepten en kijk ik bij andere plantaardige horecazaken wat zij op de kaart hebben staan. Daarnaast vinden mijn medewerkers het leuk om mee te denken. Zij komen vaak met ideeën voor een nieuwe kaart, waardoor we gaan brainstormen. We kijken vooral hoe we nieuwe smaken in onze bestaande recepten kunnen gieten, zodat we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Ook krijgen we producten van verschillende merken opgestuurd om uit te proberen, bij succes voegen we ze toe aan ons menu. Zo hebben we voor onze nieuwe kaart voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe vleesvervanger. Normaal probeer ik daar juist van weg te blijven, maar dit is een puur product dat wij zelf nog marineren. Het is dus geen kant-en-klare vervanger. We vertellen hier ook over aan onze gasten. Met deze inspiratie kunnen ze het zelf ook kopen en thuis klaarmaken.
Meer weten over dit duurzame bakery concept of wil je smullen van de lekkernijen? Dit kan nog tot 27 augustus 2023, want daarna sluit Sync Ok helaas i.v.m. een cocktail aan redenen haar deuren. Neem een kijkje op hun website of loop gerust eens bij ze binnen.
Neem contact met ons op via onderstaand formulier.