Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten, voeding gaat je helpen

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor allerlei soorten ziekten aan het hart of bloedvaten. De meest bekenden zijn hartinfarct, beroerte en etalagebenen. Het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten is verhoogd wanneer je rookt, te zwaar bent, veel stress ervaart of een hoge bloeddruk, te hoog cholesterol of diabetes hebt.

Gezond eten verlaagt je bloeddruk en verkleint je kans op hart- en vaatziekten. De belangrijkste adviezen zijn niet teveel zout en verzadigde vetten (slechte vetten) nemen. Daarnaast is een gezonde basis belangrijk, zoals voldoende groenten en fruit, volkoren producten en vocht en minder suiker, vlees en alcohol.

Wat kan je zelf doen?

Je kan zelf veel doen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. De drie belangrijkste dingen zijn: gezond eten, voldoende bewegen en genoeg tijd nemen om te ontspannen. Wil je met je voedingspatroon aan de slag maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met onze starthulp. Zij gaan voor jou op zoek naar een passende diëtist.