COPD, een afkorting voor chronische obstructieve longziekte, is een slopende aandoening. Mensen die lijden aan COPD ervaren vaak symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en een verminderd vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. 

Gezonde voeding o.a. draagt bij aan toename van spiermassa en vergroot daarmee kracht en conditie, waardoor je bijvoorbeeld beter kunt ademhalen. Bij COPD is het belangrijk om voldoende energie (kcal) en eiwitten binnen te krijgen.  

Waarom meer eiwit en energie? 

Iemand met COPD verbruikt meer energie, doordat dagelijkse acitivteiten meer moeite kosten dan wanneer je deze aandoening niet hebt. Eiwitten zorgen voor het behoud en aanmaken van spiermassa. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe minder klachten je ervaart.

Daarbij heb je ook voldoende vitamines en mineralen nodig, met name vitamine D, calcium, antioxidanten (zoals vitamine C), vitamine A en vitamine E.

Lichaamsbeweging is ook heel belangrijk bij COPD. Door meer te bewegen onderhoud en versterk je je spierkracht. Als je benauwd bent, kan bewegen moeilijker zijn. Het is aan te raden om te gaan bewegen onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Wil jij meer weten over voeding bij COPD? Ga erover in gesprek met één van onze diëtisten. Wij helpen je graag!

#replace title#