Wist je dat vitamine D een van de weinig vitamines is die wij zelf kunnen aanmaken? Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in de huid.

Hierbij is 30 minuten zonlicht per dag al voldoende. Dit betekent niet dat vitamine D uit de zon zelf komt maar onder invloed van de zon wordt het aangemaakt door je huisd. Hierbij is het wel van belang om te blijven smeren met zonnenbrandcreme om de kans op huisschade en huidkanker zo klein mogelijk te houden. 

Er zijn twee soorten vitamine D namelijk;

1. Vitamine D2, wordt gevormd in pannenstoelen en schimmels

2. Vitamine D3, wordt gemaakt in mens en dier 

Vitamine D kan je ook uit voeding halen. Het zit voornamelijk in dierelijke voeding. Denk hierbij aan vette vis zoals; makreel, zalm, haring. Maar ook in vlees eieren en roomboter. Ook is het toegevoegd aan ons halvarine en magarine.

In vette vis zoals zalm zit de meeste vitamine D. Probeer daarom ook 1-2 keer per week vette vis te eten. 

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D is 10 microgram per dag. Ben je boven de 70 jaar dan is dit 20 microgram.

Mensen met een donkere huidskleur, vrouwen 50+, kinderen (<4 jaar) en zwangeren hebben ook een hogere behoefte aan vitamine D. 

Vitamine D wordt het beste opgenomen in de darm en zorgt voor een goede calcium en fosfor opname. Dit is nodig om botontkalking (osteoporose) op latere leeftijd te helpen voorkomen. Daarbij is vitamine D belangrijk voor een goede spierfunctie en een goede werking van het immuumsysteem. 

Kom je te weinig buiten of eet te weinig dierlijke producten? Dan is het verstandig eens te kijken of je inname wel voldoende is en of je een supplement nodig hebt. 

Neem contact op met een van onze dietisten via ons contactformulier om te kijken hoe voeding jou gaat helpen. 

#replace title#