In de drukte van de dag schuif je gedachteloos eten naar binnen, zonder echt aandacht te hebben. Herkenbaar? Mindful eten biedt een manier om uit deze gewoonte van haastig eten te komen. Het gaat niet alleen om wat er op je bord ligt, maar mindful eten betrekt al je zintuigen, vanaf het bereidingsproces tot aan het opeten.

Kijken, ruiken en voelen
Een belangrijk punt van mindful eten is bewustwording. Het betekent je volledige aandacht schenken aan het eten dat voor je ligt. Voordat je begint te eten, observeer je de kleuren, texturen en geuren van je maaltijd. Bedenk hoe het zal smaken.. Zal het kraken in je mond? En hoe zullen de texturen in je mond voelen? Door dit te doen, creëer je een moment voor jezelf waardoor je je bewust wordt van wat je gaat eten.

Goed kauwen
Hap, slik en weg, vaak wordt goed kauwen overgeslagen in ons snelle eetritme. Door langzamer te eten ben je meer bewust van de textuur en consistentie van elk hapje, klopt het met wat je had verwacht toen je het eten geobserveerd had of is de smaak en textuur anders dan je had verwacht? Daarnaast stelt goed kauwen ook je spijsvertering in staat om efficiënter te werken. Je spijsvertering begint namelijk al in je mond, door goed te kauwen heb je al flink wat voorwerk voor je maag gedaan!  

Luisteren naar je lichaam
Mindful eten gaat ook over luisteren naar je lichaam. Het herkennen van honger- en verzadigingssignalen stelt je in staat om beter te reageren op de echte behoeften van je lichaam. Dit betekent stoppen met eten wanneer je vol zit, zelfs als er nog voedsel op je bord ligt. Het vereist een bewuste beslissing om te erkennen wanneer je genoeg hebt gehad. Wanneer je mindful aan het eten bent zul je deze beslissing waarschijnlijk eerder nemen dan wanneer je gedachteloos eet.

Met volle aandacht eten
Eten terwijl je afgeleid bent door de televisie, je telefoon of andere activiteiten, kan leiden tot overeten. Door je volledig te concentreren op het eten zelf, verminder je de kans op overconsumptie en geniet je meer van elke maaltijd. Pak je altijd wat te eten in het voorbijgaan van de keuken, koekjestrommel of andere plek? Bedenk je dan: ‘Als ik sta of loop dan eet ik niet’ op dat moment kun je namelijk niet je volle aandacht bij het eten houden.

Mindful eten nodigt ons uit om bewuster te zijn en daarmee te waarderen en te genieten van elke hap die we nemen. Mindful eten is geen dieet, maar eerder een benadering van eten die gezonde eetgewoonten en een positieve relatie met eten bevordert.
 

#replace title#