Het kan zijn dat je allergisch of overgevoelig op bepaalde voeding of producten reageert. Je krijgt dan na het eten van dit voedsel klachten zoals jeuk, huiduitslag, buikkrampen of benauwdheid. Als je allergisch bent zijn de klachten vaak heftig bij al een kleine hoeveelheid van de voeding. Als je alleen overgevoelig bent dan kunnen de klachten wat minder heftig zijn.

Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen die een allergie of overgevoeligheid kunnen veroorzaken.

De meest voorkomende allergiën zijn:

  • koemelk
  • kippenei
  • bepaalde fruitsoorten
  • tarwe
  • soja
  • vis, schaal- en schelpdieren,
  • noten
  • pinda’s

De meest voorkomende intoleranties zijn:

  • melk(producten)
  • tarwe en Gluten
  • peulvruchten
  • eieren
  • gist

Bij een allergie of overgevoeligheid is altijd een dieet nodig om de klachten te voorkomen of te verminderen.

Als je denkt dat je voor bepaalde voedingsmiddelen allergisch of overgevoelig bent kan dat heel moeilijk zijn. Je kan beter niet zelf producten uit je voedingspatroon weglaten. Hierdoor heb je kans op een tekort aan vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen. Wij zijn er voor je om, waar kan, het je makkelijker te maken. Daarom gaan we samen kijken welke stappen en welke ondersteuning je nodig hebt om je klachten te verminderen en voor welke specifieke producten je gevoelig bent. Maar ook hoe je deze stappen kunt blijven volhouden.

Neem nu contact op met onze starthulp om te kijken welke diëtist jou kan helpen bij je allergie of overgevoeligheid

Heb je vragen?