Etiket lezen moeilijk? Niet nadat je dit hebt gelezen!

Etiket lezen moeilijk? Niet nadat je dit hebt gelezen!

Zie jij ze ook? Al die producten met lokkende etiketten en prachtige uitspraken als: puur natuur, suikervrij of vezelrijk? Het product lijkt heel gezond maar ergens denk je ook: 'maar klopt dat allemaal wel'? 'Is dit echt gezond of trap ik in een mooi marketing verhaal"? "En hoe maak je nou een gezonde keuze"? Wij willen het jou zo gemakkelijk mogelijk maken, dus helpen wij jou aan de hand van deze blog.

Tip: Draai om!

Draai de verpakking om en kijk naar de achterkant! Lees juist wel die kleine lettertjes, i.p.v. die groot beschreven uitspraken op de voorkant. De informatie die je echt verder kan helpen, haal je uit de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel. Deze vertellen je namelijk welke ingrediënten er in het product zitten en de hoeveelheid voedingstoffen.

De ingrediëntenlijst staat op volgorde, dus het eerste voedingsmiddel wat je ziet staan, zit ook het meest verwerkt in het product. Staat er dus bijv. suiker als eerste of tweede ingrediënt? Dan kun je dus al meteen aflezen dat het product vooral uit suiker bestaat.

In de voedingswaardetabel staat de volgende informatie beschreven:

  • de hoeveelheid kilocalorieën,
  • eiwitten,
  • vetten,
  • verzadigd vet,
  • koolhydraten, suikers,
  • en zout

De fabrikant is verplicht om dit per 100 gram of 100 ml te beschrijven, maar daarnaast mag het ook per portie worden aangegeven.

Wij nemen jou graag mee aan de hand van een voorbeeld. Het pak mangosap (zie afbeelding hieronder) zegt ons ‘’No Sugar Added’’ (zonder toegevoegde suikers), hierdoor zou je denken dat het product weinig suiker bevat, toch? Niks is minder waar, want het zit bomvol vruchtensuikers en je lijf verwerkt dit hetzelfde als gewone suikers. Als je de voedingswaardetabel bekijkt, zie je dat deze mangosap 7,1 gram suiker per 100 ml bevat. Eén suikerklontje is 4 gram suiker. Dus een glas van 200 ml bevat 14,2 gram suiker. Dit zijn 3,5 suikerklontjes per glas!!

 

Hoezo No Sugar Added?

Een handige tool die je kunt gebruiken om een gezondere keuze te maken is de Kies ik gezond?-app van het Voedingscentrum. Met deze app kun je barcodes in de winkel scannen om erachter te komen of een product een gezonde keuze is. Zit er bijvoorbeeld veel suiker of verzadigd vet in? De app zet alternatieve producten op een rij. Nog niet alle producten staan in de app, maar het is wel een goede start voor een bewustere leefstijl.

Maar stel je eens voor dat jij, samen met jouw persoonlijke diëtist jouw keukenkastjes, koelkast en (online) supermarkt door kan spitten om uit te pluizen welke producten het beste bij jou passen en goed zijn voor je lijf, makkelijk toch? Onze diëtisten helpen je graag! Ben jij er klaar voor dat voeding je gaat helpen? Neem dan contact op met onze starthulp.