Help jij mee het milieu een handje te helpen? Na het lezen van deze blog weet je hoe!

Duurzame voeding is erg belangrijk om de negatieve impact van ons voedingssysteem op het milieu te verminderen en tegelijkertijd een gezonde toekomst voor volgende generaties te kunnen waarborgen. Door te kiezen voor voedingsmiddelen die op een duurzame manier worden geproduceerd, kunnen we de druk op ecosystemen verminderen, ontbossing tegengaan en de klimaatverandering helpen bestrijden. Duurzame landbouwpraktijken helpen bij het behoud van bodemvruchtbaarheid, het verminderen van waterverbruik en het minimaliseren van chemische vervuiling.

Het belang is duidelijk, maar hoe kan jij hieraan bijdragen? Het lijkt misschien onmogelijk, maar gelukkig zijn er allerlei praktische stappen die je kunt zetten om duurzamere eetgewoonten aan te nemen.

  • Eet meer plantaardig: Probeer vaker plantaardige maaltijden te eten en verminder de consumptie van dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Plantaardige eiwitbronnen hebben over het algemeen een lagere ecologische voetafdruk dan dierlijke producten.
  • Koop lokaal en seizoensgebonden: Kies voor voedsel dat lokaal en in het seizoen is geproduceerd om de uitstoot voor het transport te verminderen en lokale boeren te ondersteunen.
  • Verminder voedselverspilling: Plan maaltijden zorgvuldig, bewaar voedsel op de juiste manier en gebruik restjes om voedselverspilling te minimaliseren. Dit helpt niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee!
  • Kies voor biologische en duurzaam gecertificeerde producten: Zoek naar biologische voedingsmiddelen of een duurzaamheidskeurmerk. Door op keurmerken op producten te letten, maak je duurzamere keuzes. Producten die duurzamer zijn geproduceerd bevatten meestal een keurmerk of logo. Denk aan On the way to Planet Proof, biologisch, Fair Trade/Max Havelaar. Kies voor vis en zeevruchten die zijn gevangen of gekweekt volgens duurzame praktijken, zoals MSC (Marine Stewardship Council) gecertificeerde vis. 
  • Vermijd overmatig verpakte producten: Probeer producten te kopen met zo min mogelijk verpakkingen of kies voor herbruikbare en recyclebare verpakkingsmaterialen om afval te verminderen.
  • Drink water of thee: Drink vooral kraanwater en (groene/zwarte) thee, in plaats van suikerhoudende dranken en alcohol. Kraanwater is het meest duurzaam om te drinken. Een tweede optie is thee of koffie. Alcoholische en suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensappen hebben een hoge milieubelasting. Kies bij koffie en thee vanwege de arbeidsomstandigheden voor Fairtrade-Max Havelaar, Rainforest Alliance of Utz Certified-keurmerk.
  • Kies voor onbewerkt: Je kunt het beste kiezen voor onbewerkte of weinig bewerkte producten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten. Neem zo min mogelijk zoete dranken, snoep, koek en snacks. Je lichaam heeft deze producten niet nodig en het maken ervan is ecologisch belastend doordat er veel bewerking in een fabriek nodig is. 

Voor meer duurzame tips, recepten en eetwissels kun je kijken op de website van het Voedingscentrum. Hier vind je van alles over voeding en duurzaamheid. Ook kun je je eigen voedselafdruk berekenen. Hiermee zie je hoeveel land en water er nodig is om je eten te produceren in verhouding tot de beschikbare ruimte en het beschikbare zoetwater op aarde.

Informatie uit deze blog is voornamelijk afkomstig van de website van het Voedingscentrum.
 

#replace title#