Januari, de tijd van het jaar waarin velen een lijst met goede voornemens opstellen. We gaan vol goede moed van start, maar laten we eerlijk zijn, het volhouden ervan is vaak een hele uitdaging. Gelukkig ben je niet alleen en willen wij wat inzichten met je delen die kunnen helpen jouw doelen te bereiken.

Stel realistische doelen

Het begint allemaal met het opstellen van haalbare doelen. Vaak maken we de fout om te snel grote stappen te willen zetten, wat het volhouden ervan moeilijk maakt. Begin klein en werk geleidelijk aan grotere veranderingen. Zo voorkom je dat het overweldigend wordt en blijf je gemotiveerd.

Focus op gedragsverandering

In plaats van je te richten op specifieke resultaten, zoals het verliezen van een bepaald aantal kilo’s, richt je eens op je gedragsverandering. Denk aan het opbouwen van gezonde gewoontes, zoals regelmatig bewegen, verminderen van jouw alcoholinname of bewuster eten. Door je te concentreren op het proces, wordt het behalen van je doelen een natuurlijker gevolg.

Maak een plan

Een plan hebben is essentieel voor succes. Stel concrete stappen op voor jezelf en maak een tijdschema. Of het nu gaat om het plannen van je maaltijden, het opstellen van een trainingsroutine of het inplannen van momenten voor jezelf. Een goed doordacht plan vergroot de kans op slagen.

Zoek support

Deel je doelen met je vrienden, familie of collega’s. Samenwerken met anderen maakt de reis naar je doel aangenamer, ook heb je hierdoor een supportsysteem waarop je kunt terugvallen als het even iets minder gaat. Samen kun je successen vieren en je kunt elkaar helpen door uitdagingen heen.

Wees vriendelijk voor jezelf

Het is oké om af en toe even een stap terug te doen. We zijn allemaal mensen en het loslaten van perfectionisme is soms een belangrijk onderdeel van het volhouden van je voornemens. Als het even niet gaat zoals gepland, wees dan vriendelijk voor jezelf en pak de draad gewoon weer op.

Beloon jezelf

Het behalen van je doelen verdient beloningen. Of het nu gaat om een ontspannende massage, een nieuw boek, een heerlijke maaltijd of een rustgevende wandeling door de natuur, beloon jezelf voor de inspanningen die je hebt geleverd. Dit motiveert en maakt het werken naar je doelen plezieriger.

Het volhouden van goede voornemens is geen race, maar een reis. Door realistische doelen te stellen, je te richten op gedragsverandering, een plan te maken, support te zoeken, vriendelijk te zijn voor jezelf en jezelf te belonen, vergroot je de kans op succes. Blijf dichtbij jezelf en geniet van deze reis! Succes!
 

#replace title#