In de supermarkt worden we overspoeld door verschillende producten, maar welke producten zijn nu echt gezond? Sindskort vind je hiervoor de Nutri-Score terug op de verpakkingen. Maar wat is de Nutri-Score nu precies? En hoe kan het jou helpen om gezonde(re) keuzes te maken? 

Wat is de Nutri-Score? 
Het is een voedselkeuzeslogo van de overheid. De score wil je aanzetten om producten met elkaar te vergelijken, zodat je gezondere keuzes leert maken. De Nutri-Score vind je terug op de verpakking van het product. De score wordt weergegeven in een tabel, waarbij je verschillende letters terugvindt. De letters lopen van A tot en met E. Hierbij geeft A de gezondste keuze aan, en E de ongezondste. Aan deze letters is ook een kleur gekoppeld. Bij A is dit donkergroen, terwijl dit bij E donkeroranje is. Bij het geven van de Nutri-Score, wordt de samenstelling van het product bekeken. Daarbij worden de positieve (hoeveelheid eiwit, vezels, fruit en peulvruchten) en de negatieve eigenschappen (hoeveelheid energie, suiker, verzadigd vet en zout) in kaart gebracht.  

Hoe kan je de Nutri-Score toepassen? 
De Nutri-Score wil je helpen om een product met een betere samenstelling te kiezen. Maar de Schijf van Vijf blijft de basis voor de adviezen rond gezonde voeding. Daarom is het belangrijk dat je eerst nagaat of het product binnen de Schijf van Vijf terug te vinden is. Bepaalde producten kunnen een slechte Nutri-Score krijgen, terwijl ze aanwezig zijn in de Schijf van Vijf. Een voorbeeld hiervan is 30+ kaas. Deze krijgt een score D, maar staat in de Schijf van Vijf.  
Daarom raden we je aan om de Nutri-Score te gebruiken bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Dit zijn de producten waarvan geadviseerd wordt om deze beperkt in te nemen.
De Nutri-Score kan je gebruiken, wanneer je producten uit dezelfde productgroep wil vergelijken. Dit zijn snacks, pizza, sauzen, frisdrank, sappen, snoep en koek. Ga dus geen frisdrank vergelijken met sauzen. Wil je eerder letten op de hoeveelheid suiker of zout, kijk dan naar de voedingswaarde op het etiket, en vergelijk die met elkaar. 

De Nutri-Score versus de Schijf van Vijf
Het kan een handig hulpmiddel zijn, maar de Schijf van Vijf blijft het belangrijkst. De Schijf van Vijf is gericht op een gebalanceerd voedingspatroon. Tussen de Nutri-Score en de Schijf van Vijf zijn er een aantal verschillen: 

  • Zo kan een product dat veel suiker of zout bevat, nog steeds een positieve Nutri-Score krijgen, door de positieve eigenschappen die aanwezig zijn. Bij de Schijf van Vijf is dit anders, want een product dat veel eiwit of groente bevat, maar ook veel suiker of zout, staat niet in de Schijf van Vijf.
  • De Nutri-Score kijkt enkel naar bepaalde voedingsstoffen en losse ingrediënten.
  • De Nutri-Score houdt dus geen rekening met de gezondheidseffecten. Iets wat de Schijf van Vijf wel doet. Zo krijgt halvarine een slechtere score, door de aanzienlijke hoeveelheid vet. Maar deze vetten zijn voornamelijk onverzadigd.   

De Nutri-score helpt ons om gezondere keuzes te maken, maar het is belangrijk dat dit gecombineerd wordt met de adviezen van de Schijf van Vijf. 

Wil je meer informatie over de Nutri-Score? Wij helpen je graag!

Deze blog is geschreven met informatie afkomstig van het Voedingscentrum en Rijksoverheids. 


 

#replace title#