Snacken ongezond? Niet met deze 5 tips!

Het is 16.00 uur en je voelt het wel bekende middag dipje aankomen. Het duurt nog even voor je gaat avond eten maar je bent nu zo goed bezig met een gezonde leefstijl en wil niet naar ongezonde snacks grijpen. Wat nu?! Wij helpen jou graag een stap vooruit aan de hand van onderstaande tips. Makkelijk toch?

Tip nummer één: Voorbereiding
Zorg dat je ‘geschikte’ en lekkere snacks voor het grijpen hebt liggen, zodat je minder in de verleiding komt om ongezonde snacks te pakken. Ben je een dag buiten de deur? Gooi dan voor de zekerheid dat stukje fruit in je tas. Of leg altijd wat lang houdbare snacks in je auto, zoals een granenreep (bijv. TastyBasics, Bolletje Goed bezig). Scheelt ook meteen weer extra uitgave bij het benzine of trein station.

Tip nummer twee: Combineer koolhydraten (suikers) met eiwitten of vetten
Suikers uit voeding (koolhydraten) zorgen ervoor dat je bloedsuiker omhoog gaat. Door stijging van je bloedsuiker kan er eerder trek in eten ontstaan, waardoor je mogelijk sneller grijpt naar (ongezondere) snacks. Misschien herken je het wel? Je hebt net een appel op en vlak daarna heb je al weer zin om te eten. Dit kun je verminderen door het te combineren met producten waar eiwitten en/of vetten in zitten bijvoorbeeld zuivel of noten. Heb jij wel eens een stukje appel met 100% pindakaas of een banaan met wat kwark of yoghurt geprobeerd?

Tip nummer drie: Vezels
Kies een tussendoortje hoog in vezels, want dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker mooi in balans blijft en het geeft een langere tijd een vol gevoel. Vezels vind je onder andere terug in groente, fruit, volkoren graan producten, zaden en pitten.

Tip nummer vier: Kies in de avond voor eiwitrijke producten
Heb je in de avond trek? Kies dan voor een eiwitrijke snack, zoals een bakje (plantaardige) yoghurt/kwark, een handje noten of een gekookt eitje. Eiwitten geven niet alleen een vol gevoel, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam de energie voor basis activiteiten (zoals ademhalen) uit je vet verbranding haalt.

Tip nummer vijf: Eet mindfull
Dit is misschien nog wel één van de belangrijkste tips, want je tussendoortje kan een hartstikke gezonde keuze zijn, maar zodra je niet met aandacht eet, dan eet je vaak net iets meer en heb je ook weer heel snel trek. Probeer rustig te eten, door goed te kauwen en zonder afleiding van bijvoorbeeld telefoon of televisie.

Veel snack plezier! Mocht je inspiratie nodig hebben? Bekijk dan onze Instagram of recepten pagina. En wil jij persoonlijke tips? Maak dan een afspraak met één van onze diëtisten.