Ben je op zoek naar een smakelijk en voedzaam ontbijt dat net even anders is? Probeer dan deze ei-muffins.
Ingrediënten:
180 g bloem (volkoren)
7 g instant gist
Snufje zout
90 ml halfvolle melk
60 ml water
20 g ongezouten boter
7 eieren (1 voor het deeg)
Maïsmeel
6 plakjes ontbijtspek
6 plakjes cheddar
Materialen:
Hoe te maken?
Voorbereiding: Meng water en melk in een kom en verwarm tot het lauw aanvoelt (ca. lichaamstemperatuur). Roer de gist erdoor en laat 5 minuten rusten tot het schuimt. Smelt intussen de boter.
Deeg maken: Mix bloem en zout in een kom. Voeg het gistmengsel, gesmolten boter, en een ei langzaam toe terwijl je mixt. Kneed met een mixer op middelhoge snelheid ca. 6 minuten tot het deeg glad en elastisch is.
Rijzen: Vorm een bal van het deeg, leg het in een ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbelt.
Vormen: Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot 1,5 cm dik. Steek cirkels uit met een mal of beker. Laat de muffins 30 minuten rusten op bakpapier, afgedekt met folie.
Bakken: Verhit een koekenpan met maïsmeel op laag vuur. Bak de muffins in batches 5 minuten per kant met een deksel erop. Vervang maïsmeel indien nodig.
Vulling: Bak eieren in een muffinvorm en ontbijtspek op een bakplaat in een oven van 175°C, ca. 10 minuten.
Afwerking: Halveer en toast de muffins. Beleg met ei, spek en cheddar. Laat even rusten zodat de kaas smelt.
Voedingswaarden per portie:
Kcal | 335 kcal |
Koolhydraten | 26 gram |
Eiwitten | 18 gram |
Vetten | 17 gram |
Waarvan verzadigd | 4 gram |
Vezels | 2,1 gram |
Zout | 0,2 gram |