De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat de zoetstof aspartaam mogelijk kankerverwekkende stof is. Klopt dit?
Het is begrijpelijk dat dit bericht allerlei vragen oproept over de veiligheid van de zoetstof aspartaam. Ook wij als diëtisten hebben vragen en stelden deze aan de proffesionals van het Voedingscentrum.
''Organisaties zoals WHO, IARC, JECFA en EFSA moeten zeker weten dat zoetstoffen veilig zijn voor de gezondheid. Hierdoor blijven zij hier regelmatig onderzoek naar doen.
Als het zo is dat aspartaam door IARC zal worden ingedeeld in de groep stoffen ‘possibly carcinogenic’, dan is voor die stof dus niet zeker of het de kans op kanker wel of niet kan verhogen. Om te vergelijken: van veel rood en met name bewerkt vlees, en ook van alcohol, is het wél zeker dat het de kans op kanker verhoogt. Of iemand kanker krijgt, hangt overigens van verschillende factoren af. De ene persoon heeft bijvoorbeeld vanuit zijn genen meer kans om kanker te krijgen dan een ander. Je kunt deze kans vervolgens wel verkleinen door bijvoorbeeld niet te roken, weinig tot geen alcohol te drinken en met een gezond voedingspatroon.
Als de conclusie van WHO, IARC, JECFA en EFSA is dat niet meer met zekerheid gezegd kan worden dat aspartaam veilig is, dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk gevolgen voor het gebruik van deze zoetstof. Aspartaam verliest dan waarschijnlijk het E-nummer. En dan mag het dus niet meer gebruikt worden in eten of drinken. Er is namelijk strikte wet- en regelgeving rondom het gebruik van E-nummers. Stoffen mogen niet zomaar gebruikt worden in eten of drinken, ze moeten eerst goedgekeurd worden. In Europa beoordeelt EFSA of stoffen echt nodig zijn en veilig gebruikt kunnen worden. Alleen stoffen die worden goedgekeurd en veilig zijn, krijgen vervolgens van de Europese Commissie een E-nummer (de ‘E’ staat voor ‘Europe’).
Vanuit het Voedingscentrum houden we de rapporten en berichten van WHO, IARC, JECFA en EFSA goed in de gaten. Want wat betekenen hun conclusies in de praktijk? Moeten we ons zorgen maken? En moeten consumenten nu iets gaan doen of juist laten? Wij zullen hier goede, eerlijke en duidelijke informatie en adviezen over geven voor de consument.
Normaal gebruik van zoetstoffen kan geen kwaad. Dat geldt ook voor aspartaam zolang het een E-nummer heeft. Met bijvoorbeeld light frisdrank in plaats van suikerhoudende frisdrank, of een zoetje in plaats van suiker in de koffie, krijg je minder calorieën binnen en stijgt het bloedsuiker- en insulinegehalte minder. Zoetstoffen zitten wel vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Voor producten buiten de Schijf van Vijf zoals light frisdrank geldt het advies; niet te veel en niet te vaak. Sommige mensen willen zoetstoffen of andere E-nummers liever vermijden. Vanuit veiligheidsoogpunt is het niet nodig zoetstoffen te vermijden, want producten met E-nummers kun je dus veilig eten of drinken, maar er is ook niets op tegen want die producten heb je niet nodig voor je gezondheid.''
Heb jij vragen over het gebruik van zoetstoffen of andere voedingsvragen? Wij helpen je graag! Neem dan gerust contact met ons op.