4 tips hoe jij een gezonde maaltijd kan samenstellen met een beperkt budget

De afgelopen tijd zijn de prijzen flink gestegen. Dat geldt ook voor de producten in de supermarkt. Het is een misvatting dat gezond eten duur is, want ook met een beperkt budget kun je gezonde- en lekkere maaltijden samenstellen. Het vergt soms wat planning en creativiteit, maar het is haalbaar om een gezonde maaltijd te maken voor weinig geld. Wij helpen je graag een handje op weg.

Plan vooruit
Het plannen van je maaltijden is een essentieel onderdeel bij het maken van gezonde gerechten met een beperkt budget. Dit kun je doen door van tevoren te bedenken wat je wil gaan eten. Maak een boodschappenlijstje en houd je daar ook aan en bereid maaltijden voor meerdere dagen. Als je van tevoren al weet dat je het druk hebt scheelt het niet alleen tijd, maar grotere porties kopen is ook goedkoper. Dit geldt o.a. voor rijst, pasta, aardappelen, etc. Deze ingrediënten kun je meerdere keren gebruiken en producten zoals (gekookte) rijst en pasta kun je goed invriezen.

Maak gebruik van seizoensgebonden producten
Seizoensgebonden producten zijn goedkoper en smaken dan vaak ook beter. Dit komt omdat de producten dan vers van Hollandse bodem komen. Er hoeft daardoor minder geïmporteerd te worden uit andere landen. Het gevolg hiervan zijn goedkopere producten. Verder zijn ze vaak gezonder omdat ze vers zijn: er zitten dan veel goede voedingsstoffen in. Je kunt gebruik maken van verschillende seizoensgroenten, zoals: sperziebonen, lente-uien, courgettes of komkommers. Wil je weten welke groenten in welke seizoen te verkrijgen zijn? Check dan de seizoenskalender.
Woon je dicht bij akkerbouwgebieden? Dan kan je gemakkelijk je uien, komkommers of tomaten bij een groentestalletje kopen, dit scheelt vele euro’s.

Neem hele groenten
Je kent ze vast wel: voorgesneden groenten. Het kan makkelijk en snel zijn, maar het is over het algemeen duur. Maak in plaats daarvan je gerechten zelf en koop alleen de ingrediënten die je daadwerkelijk nodig hebt. Zo houd je meer controle over de kwaliteit en de prijs van je maaltijd. Daarbij kun je er ook nog voor kiezen om bepaalde groenten op de markt te kopen. Dan kun je zelf de hoeveelheid kiezen, wat ervoor zorgt dat je alleen geld betaald voor wat je nodig hebt.

Goedkoper alternatief
Diepvriesgroenten (of fruit) zijn in veel gevallen vaak goedkoper dan verse producten en een bijkomend voordeel is dat groenten ( en fruit) uit de diepvries langer houdbaar zijn. Bovendien zitten er nagenoeg net zoveel voedingsstoffen in. Heel gezond dus! Verder zijn diepvriesgroenten het hele jaar door beschikbaar, zelfs als bepaalde groenten buiten het seizoen zijn. Door deze voordelen zijn ze een perfecte optie voor een gezonde en betaalbare maaltijd zonder compromissen te doen op het gebied van voedingswaarde.

Kortom, een gezonde maaltijd samenstellen met een beperkt budget is zeker haalbaar. Wist je dat wij op onze Instagram pagina @dietheeknederland goedkope en gemakkelijke recepten en tips delen?

Nog een laatste budget tip om mee af te sluiten: kijk onderaan de schappen. Hier vind je de goedkopere producten. Veel kook- en eetplezier!

#replace title#