Voldoende eiwitten zijn van groot belang voor een gezond en sterk lichaam, maar de hoeveelheid die je nodig hebt is verschillend per persoon. Wij leggen je maar al te graag uit hoeveel jij nodig hebt. Lees je mee? 

Net als goede vetten en een beperkte hoeveelheid suiker hebben we eiwitten nodig om te functioneren. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof en geven energie. Ook zijn zij essentieel voor spieropbouw en het behoud van botten. In de praktijk krijgen wij vaak de vraag: ‘’Maar hoeveel eiwitten heb ik dan nodig?‘’ Wanneer je gezond bent, is een gevarieerd menu voldoende om aan de dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen. Dus een tekort aan eiwit zal je in NL niet snel oplopen. Wil je er toch zeker van zijn dat je genoeg eiwitten binnen krijgt? Dan kan je dat berekenen door deze gemakkelijke som. De globale vuistregel is 0,83 gram per kilo lichaamsgewicht. Dus heb jij een gewicht van 70kg? Dan heb je minimaal 58 gram eiwit per dag nodig (70 kg x 0,83 gram). Hoe langer en zwaarder je bent, hoe meer eiwit je dus nodig hebt. Dat verklaart voor een deel al het verschil tussen mannen en vrouwen. Maar toch is er wel een kans op een tekort aan eiwit, want sommige doelgroepen hebben namelijk wel extra eiwitten nodig. Dit betreft bijvoorbeeld de vegetariërs en veganisten, maar denk ook aan sporters, zieken, mensen die herstellende zijn van een ziekte, ouderen of mensen die moeten afvallen.           

Soorten eiwit
Naast de hoeveelheid eiwit, is het ook belangrijk om naar de soort eiwit te kijken. Je kunt eiwitten uit plantaardige of dierlijke producten halen. Plantaardige eiwitten vind je o.a. in noten, peulvruchten, graanproducten en dierlijke eiwitten in bijvoorbeeld vlees, vis, gevogelte en zuivel producten.

Over het algemeen worden dierlijke eiwitten makkelijker opgenomen in je lichaam dan plantaardige. Desondanks hoeft dat geen reden te zijn voor een tekort aan eiwitten. Verdeeld over de dag met een gevarieerd dagmenu is het mogelijk voor een gezonde volwassene om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwit binnen te krijgen.

Te veel of te weinig
Een overschot is niet meteen schadelijk, toch moet je niet overdrijven. Een te veel aan eiwit wordt namelijk uiteindelijk opgeslagen als vetmassa. Een tekort kan op termijn juist wel schadelijk zijn. Dat leidt tot afbraak van je spierweefsel. Dit is vooral het geval als je minder eet dan je lichaam nodig heeft. Als dat tekort langere tijd aanhoudt, dan verlies je spierkracht, ben je eerder vermoeid en kan je een verlaagde weerstand krijgen.

Heb jij nou aan de hand van deze blog vragen gekregen over jouw voedingspatroon? Ben je bang om te weinig eiwit of juist teveel binnen te krijgen, wil je gevarieerd zoveel mogelijk plantaardig (gaan) eten, ben je herstellend van een ziekte of wil je afvallen? De diëtist is er voor je en kijkt samen met jou of er aanpassingen nodig zijn en wat haalbaar en passend is. Makkelijk toch?!

#replace title#