Galette (hartige taart) biet en feta

In het kort
2
Hoofdgerecht
Wat heb je nodig?
Ingrediënten:
Voor de taart
- 100 gram volkorenmeel
- 100 gram yoghurt
- 3 eetlepels olijfolie
- 250 gram bietjes
- 1 rode ui, gesneden in dunne ringen
Voor de salade
- 3 eetlepel appelazijn • 75 gram feta, verkruimeld
- 1 eetlepel mierikswortel
- 1 theelepel komijnzaad
- 200 gram rode kool, halveer de kool en snijd in dunne reepjes
- 100 gram wortel gesneden in slierten (met een dunschiller)
- 1/2 appel, gesneden in plakjes
- Peper en zout naar smaak (liefst uit de molen)
Materialen:
- Oven
- Mengkom
- Deegroller
Hoe te maken?
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Mix het volkorenmeel samen met de yoghurt, 1 eetlepel olijfolie en een snufje zout, in een kom en meng dit tot het een deeg wordt. (merk je dat het deeg droog is, dan kan je er 1 eetlepel water bij doen.
- Kneed het deeg tot een bal, wikkel het vervolgens in plastic folie en leg het een half uur in de koelkast.
- Schil of schrob de bietjes en snijd ze in dunne plakjes, doe deze plakjes samen met de gesneden ui in een kom en meng er 1 eetlepel appelazijn, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout doorheen.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot een ronde plak van ongeveer 0,5 cm dik.
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede ovenplaat.
- Verdeel de bietjes en ui over het deeg. Vouw de zijkanten van het deeg om; dat mag best een beetje rommelig zijn.
- Doe de taart in de voorverwarmde oven en bak in 30-40 minuten gaar.
- Maak ondertussen de salade: Meng voor de saladedressing 2 eetlepels appelazijn, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel mierikswortel en 1 theelepel komijnzaad. Schep de dressing door de rode kool, wortel en appel.
- De taart is klaar als de bietjes zacht zijn en het deeg krokant.
- Haal de taart uit de oven en verkruimel als laatste de saladekaas over de taart.
- Breng op smaak met peper en zout en laat staan tot de taart uit de oven komt.
- Snijd de taart in stukken en serveer met de salade.
bron: www.rechtstreex.nl en www.kwf.nl
Voedingswaarden per persoon:
Kcal | 570 kcal |
Koolhydraten | 53,3 gram |
Eiwitten | 20,3 gram |
Vetten | 26 gram |
Waarvan verzadigd | 5,8% |
Waarvan transvet | 0,2% |
Vezels | 12,8 gram |
Zout | 0,85 gram |
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Andere recepten
Voeding gaat je helpen

Hoewel gewichtsverlies vaak voorkomt bij kanker, bijvoorbeeld door een verminderde eetlust, kunnen bepaalde behandelingen bij borstkanker – zoals hormoontherapie of medicatie – juist leiden tot gewichtstoename.

Bij het aanpakken van een te hoog gewicht wordt vaak als eerste gezegd: minder eten en meer bewegen. Maar werken aan je gezondheid en een gezonder gewicht is zoveel meer dan dat.

Je moet vaker naar het toilet om te plassen, je hebt moeite met het lezen van de krant doordat je wazig ziet of je blijft maar naar de kraan lopen voor een glaasje water omdat je zo’n droge mond hebt. Mogelijk herken jij jezelf hierin.

Als je zwanger bent of wil worden, wil je graag gezond en veilig te eten. Zowel voor jezelf als voor je baby. Welke voedingsstoffen heb je (extra) nodig? En welke voeding kan je juist beter laten staan?