Onze diëtist Anouk van der Linden heeft mooie resultaten met een cliënt geboekt. Benieuwd welke? Lees dan snel verder.

Een mevrouw van 68 jaar, komt bij mij op het spreekuur na verwijzing door de MDL-arts. Mevrouw kampt al jarenlang met darmproblemen: voornamelijk veel obstipatie, maar ook een vol, opgeblazen en erg pijnlijk gevoel na de maaltijden, wat soms wel drie dagen blijft ‘hangen’. Mevrouw krijgt medicijnen waardoor ze geen last meer heeft van obstipatie, maar ze wil de andere klachten ook graag verminderen.

In het eerste consult nemen we door hoe de leefstijl van mevrouw is. Ze blijkt voldoende te bewegen, let er al op dat ze genoeg drinkt maar krijgt niet helemaal voldoende vezels binnen. Mevrouw is zelfstandig al gluten- en lactosevrij gaan eten en merkte dat dit wat verlichting van de klachten gaf.

Ik bespreek met mevrouw verschillende opties voor behandeling, waaronder het FODMaP-dieet. Mevrouw heeft gehoord dat het een erg zwaar dieet is en ziet er dan ook tegenop om ermee te beginnen. Haar klachten zijn echter zo erg dat ze het toch een kans wil geven. In het eerste consult geef ik daarom een goede, duidelijke uitleg en geef mevrouw veel praktische hulpmiddelen mee. Erg belangrijk, want in de eerste fase moet mevrouw veel voedingsmiddelen gaan vermijden! We kijken samen naar hoe ze toch alle voedingsstoffen binnen kan krijgen.

Bij het eerste vervolgconsult hoor ik dat ze helaas weer veel last gehad heeft van obstipatie omdat haar medicatie niet verkrijgbaar was. De overige klachten zijn echter zo goed als verdwenen! Mevrouw is hier erg blij mee. Het dieet is haar door de goede hulpmiddelen en duidelijke uitleg enorm meegevallen en ze is erg creatief in wat ze wel nog kan eten. Nu deze fase geslaagd is, geef ik haar uitleg en hulpmiddelen voor de volgende fase: mevrouw gaat één voor één de gemeden voedingsmiddelen weer toevoegen in haar eetpatroon en bijhouden waar zij klachten van krijgt.

Tussen de consulten hebben we af en toe hebben we even mailcontact als ze vragen heeft. Bij het derde consult evalueren we samen hoe het is gegaan. Mevrouw blijkt gevoelig te zijn voor polyolen, fructose en fructanen. Bij de ene groep krijgt ze meer klachten dan bij de andere. Nu ze dit weet, kan ze de groepen waar ze niet op reageert weer toevoegen in haar eetpatroon. De groepen waar ze wel op reageert, blijft ze vermijden. Hiermee blijven de klachten gelukkig ook weg en we sluiten de behandeling dan ook met goed gevolg af.

Heb jij ook darmklachten? Mogelijk werken deze tips voor jou!
 

#replace title#