Haverrepen
Wat heb je nodig voor 12 repen?
Ingrediënten:
⦁ 30 g chiazaad
⦁ 60 g lijnzaad
⦁ 50 g amandelen
⦁ 50 g hazelnoten
⦁ 200 g havermout (fijne vlokken)
⦁ 40 g pompoenpitten
⦁ 100 g dadels
⦁ 40 g cranberries
⦁ 30 ml honing
⦁ 40 g pindakaas
⦁ 50 g bloem
⦁ 4 eieren
⦁ Snufje zout (optioneel)
Eventueel met chocolade-dip decoratie:
⦁ 100 g pure chocolade
Materialen:
⦁ Ovenvaste schaal of brownievorm (± 30 x 30 cm)
⦁ Bakpapier
⦁ Mengkommen
⦁ Hakmes of keukenmachine
⦁ Garde of lepel
⦁ Steelpannetje of hittebestendige kom (voor chocolade)
Hoe te maken?
⦁ Verwarm de oven voor op 130 °C (hetelucht).
⦁ Bekleed de ovenschaal met bakpapier.
⦁ Hak de dadels fijn.
⦁ Doe alle droge ingrediënten (chiazaad, lijnzaad, noten, havermout, pompoenpitten, cranberries, bloem en eventueel zout) samen met de fijngehakte dadels in een grote kom.
⦁ Klop in een aparte kom de eieren los met de honing en pindakaas tot een glad mengsel.
⦁ Voeg het natte mengsel toe aan de droge ingrediënten en meng grondig tot een plakkerig, samenhangend geheel.
⦁ Druk het mengsel gelijkmatig uit in de ovenschaal.
⦁ Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven.
⦁ Laat volledig afkoelen en snijd daarna in rechthoekige repen.
Met chocolade:
⦁ Smelt de chocolade au bain-marie of in een pannetje op laag vuur.
⦁ Dip elke reep in de gesmolten chocolade voor een gelijkmatige laag.
⦁ Laat de chocolade uitharden in de koelkast of vriezer.
Extra tip
⦁ Rooster de noten licht voor een versterkte smaak; door de noten en zaden even te roosteren voor je ze toevoegt, krijgen ze een diepere, nootachtige smaak. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze 5 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Voedingswaarden per reep (zonder chocolade):
| Kcal | 167 kcal |
| Koolhydraten | 13 gram |
| Eiwitten | 6,7 gram |
| Vetten | 12,5 gram |
| Waarvan verzadigd | 3,5 gram |
| Vezels | 4,3 gram |
| Zout | 0,1 gram |