Op woensdag 17 februari is het aswoensdag. Aswoensdag is de eerste dag van een periode van 40 dagen vasten tot aan Pasen. In de praktijk krijgen wij de laatste tijd veel vragen over vasten, met name  intermittent fasting (IF). Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wat is dit eigenlijk precies? En kun je er door afvallen? Aan de hand van deze blog willen wij jou het één en ander uitleggen over IF.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent Fasting betekent letterlijk ‘wisselend vasten’. Er zijn verschillende soorten van vasten. Je kunt bijvoorbeeld om de dag vasten of periodiek vasten. De meest bekende variant is 16:8; bij deze variant vast je per dag 16 uur en eet je binnen 8 uur je gewone maaltijden. Om een voorbeeld te geven, kan jouw dag er dan als volgt uit zien: je ontbijt niet, je eet tussen 12.00-20.00 uur volgens jouw energiebehoefte (100%) en daarna begint de vastenperiode van 16 uur. Een andere bekende variant, is om de dag vasten. Dit  houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (max. 25% van je energiebehoefte), afgewisseld met een dag waarop je eet volgens jouw energiebehoefte (100%). Tijdens het vasten kun je wel water, (zwarte) koffie en thee drinken.

En werkt het ook?

Maar werkt dat vasten nou ook echt of is het een nieuwe hype? Uit onderzoek komt naar voren, dat intermittent fasting dezelfde werking heeft als een dieet met minder calorieën. Verschillende onderzoeken laten zien dat vasten de bloeddruk kan verlagen, het cholesterol gunstig kan beïnvloeden (bijvoorbeeld het verlagen van triglyceriden in het bloed, dit is het vetgehalte in het bloed), de insulinegevoeligheid kan verhogen en gewichtsverlies kan bevorderen. De langetermijneffecten zoals langdurig gewichtsverlies of het blijvend verlagen van de bloeddruk zijn onvoldoende bekend. Onthoud echter dat simpelweg één factor veranderen in je leefstijl niet meteen de oplossing gaat zijn voor een gezonde leefstijl. Een gezond lichaam zal niet alleen ontstaan door het eten tussen bepaalde tijden, maar heeft bijvoorbeeld ook te maken met de keuzes die je in voeding maakt (bijvoorbeeld op productniveau), jouw bewegingspatroon, stressniveaus en nog veel meer. Het is een opstapeling van gewoontes die het eindresultaat bepaalt.

Kies voor een verantwoord eetpatroon!

Vanuit de praktijk krijgen wij vaak de vraag of je meerdere keren per dag (5-6 keer) moet eten om de stofwisseling op gang te houden. Dit hoeft dus niet zo te zijn. Echter is dit voor iedereen anders en is het vooral belangrijk om te kijken naar wat voor jou en jouw lichaam prettig is. Hierdoor houdt je het op de lange termijn ook vol en wordt het een leefstijl in plaats van een dieet. Met intermittent fasting alleen verander je je eetgewoonten niet, alleen de tijden van eten. Het belangrijkste voor gewichtsverlies is te kiezen voor een verantwoord eetpatroon, waarbij je langzaam afvalt. Intermittent fasting kan hier voor jou wel een onderdeel van zijn. Wanneer je ervoor kiest om intermittent fasting in te zetten, is het van belang om de eetmomenten die je hebt, wel zo volwaardig mogelijk te maken. Kies voor maaltijden die rijk zijn aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen zodat je een verzadigend gevoel krijgt en de juiste voedingstoffen binnen krijgt.

Meer weten? Neem contact met ons op!

 contactformulier 

Wil jij weten of intermittent fasting iets voor jou is? Dan raden wij aan om dit te bespreken met één van onze diëtisten. Kijk hier voor een diëtist in jouw buurt!

#replace title#