Je wilt graag afvallen maar je weet eigenlijk niet zo goed hoe je dat wil aanpakken. Online en in verschillende winkels wordt veel geadverteerd om maaltijdvervangers te gebruiken. Maar wat zijn maaltijdvervangers? En zijn deze wel gezond voor je? 

Wat zijn maaltijdvervangers?  
Maaltijdvervangers vervangen één of meerdere hoofdmaaltijden per dag. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een shake, reep of toetje. In een maaltijdvervanger zitten voedingsstoffen die je normaal zou binnenkrijgen met een maaltijd. Maaltijdvervangers bevatten dus eiwitten, koolhydraten, vetten en verschillende vitamines en mineralen. In de meeste gevallen bevat elke vorm voldoende voedingsstoffen om een maaltijd te vervangen. 

Wat zijn de voordelen van maaltijdvervangers? 
Ze zijn vaak laag in calorieën, lager dan bijvoorbeeld een avondmaaltijd. Door een maaltijd te vervangen met een maaltijdvervanger, krijg je dus (vaak) minder calorieën binnen. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, val je af. Hierdoor zou een maaltijdvervanger kunnen helpen bij gewichtsverlies. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen inzetten wanneer je voor een operatie – in een erg korte tijd - gewicht moet verliezen. 
In sommige gevallen kan een maaltijdvervanger ook uitkomst bieden omdat je niet na hoeft te denken over het eten. Het is gemakkelijk en snel tot je te nemen.

Wat zijn de nadelen van maaltijdvervangers? 
Met een maaltijdvervanger krijg je geen groenten en fruit binnen. Er zijn wel vitaminen en mineralen aan toegevoegd, maar geen andere stoffen die groenten en fruit zo gezond maken. Ook zijn maaltijdvervangers vaak prijzig. Een goedgevulde maaltijd of een boterham is over het algemeen een betere optie voor de portemonnee dan een maaltijdvervanger. 

Als laatste komt het welbekende jojo-effect bij maaltijdvervangers vaak voor. Na het stoppen met het gebruik van maaltijdvervangers raken veel mensen gemakkelijk terug op hun oude patroon en gewicht. 

Kan ik maaltijdvervangers als dieet gebruiken? 
Het gebruik van maaltijdvervangers is een manier om - op korte termijn - af te vallen. Toch kan het lastig zijn om een dieet op basis van maaltijdvervangers te volgen, zeker als anderen om je heen geen maaltijdvervangers gebruiken. Je moet dan apart iets nemen van de rest en vaak is de verleiding groot om dan toch mee te eten. 

En op een gegeven moment wil je ook een keer van de maaltijdvervangers af.. In de praktijk zien we dat de overstap van maaltijdvervangers naar gezonde voeding lastig is. Je vervalt op dat moment terug in je oude gewoonten. Een dieet met een gezonde basisvoeding en voldoende productkennis is op lange termijn beter vol te houden en hierdoor ook aan te raden. 

Wil je hulp bij een passend voedingspatroon?
Onze diëtisten helpen je graag! 
 

#replace title#