Herken je dat? Je wil gezondere keuzes maken, maar nee zeggen bij een lekkernij dat je wordt aangeboden blijkt toch vrij lastig.. 

Hoe komt dat? Voedsel wordt in veel culturen gezien als een manier om zorg en liefde te tonen. Het afwijzen ervan kan worden opgevat als een gebrek aan waardering. Het kan moeilijk zijn om iets te weigeren vanwege de sociale druk. 

Geen 'nee' durven te zeggen in sociale situaties kan leiden tot het eten van dingen die je eigenlijk niet wilt eten. Dit kan vervolgens schuldgevoelens, spijsverteringsproblemen of een terugval in gezonde eetgewoonten veroorzaken. Zonde toch? 
Daarom geven wij jou graag wat tips hoe je hiermee om kunt gaan: 

  • Bedenk van te voren hoe je wil reageren als iemand je wat te eten aanbiedt. Hiervoor kun je een Als Dan Plan inzetten. 
    Voorbeeld: Als ik vanavond op de verjaardag taart aangeboden krijg, dan zeg ik: ''Ik sla deze keer over, maar ik zou graag een kopje thee willen.'' 
     
  • Wees eerlijk tegen de persoon die de lekkernijen aanbiedt, maar blijf vriendelijk en respectvol. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik waardeer het aanbod, maar ik probeer mijn suikerinname te verminderen."
     
  • Als je een specifiek gezondheidsdoel hebt, leg dit dan rustig uit aan de persoon die de lekkernijen aanbiedt. Door je motivatie te delen, kan de ander beter begrijpen waarom je nee zegt en wordt de afwijzing vaak gemakkelijker geaccepteerd.

Bedenk ook dat het oké is om af en toe "ja" te zeggen tegen een lekkernij die wordt aangeboden, zelfs als het misschien niet perfect past binnen je normale eetpatroon.
Stel jezelf de vraag: is het mij waard dit nu te eten? Voordat je beslist, geef het aangeboden lekkernij een cijfer op basis van hoe graag je het nu wilt eten en hoeveel voldoening het je zal geven. Als het een hoog cijfer krijgt en je ervan kunt genieten zonder schuldgevoelens, is het misschien de moeite waard om ervan te genieten. Onthoud dat balans en flexibiliteit belangrijk zijn voor een gezonde relatie met voedsel.

Hulp hierbij nodig? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag! 
 

#replace title#