In het kort
4
Lunch, Hoofdgerecht, Bijgerecht, Soep

Wil je eens een gerecht proberen uit een andere keuken? Onze diëtist Gosia (afkomstig uit Polen) neemt je mee in dit Poolse recept! 

Wat heb jij nodig voor 4 personen?

Ingrediënten: 

  • 1 ui
  • 3 wortelen
  • 2 wortelpeterselie (te koop bij Turkse groentewinkels)
  • Halve bleekselderij (100 gram)
  • 1 prei
  • een bosje peterselie (1/2 voor koken, 1/2 voor serveren)
  • 2 kippenbouten (eventueel zonder huid)
  • 2 drumsticks (eventueel zonder huid)
  • 1 eetlepel olijfolie (voor het bakken van de ui en wortelen)
  • 2 theelepels lavas 
  • 2 laurierbladen 
  • 1,5 theelepel zout 
  • peper naar smaak
  • eventueel kippenbouillon met minder zout 
  • 20 gram gram volkoren vermicelli 

Materialen: 

  • Messen
  • Snijplank
  • Grote soeppan
  • Lepel of spatel
  • Maatbeker
  • Kookpan (voor pasta of rijst) 
  • Zeef of vergiet
  • Klein schaaltje
  • Kom of bord

Hoe te maken:

Voorbereiden van de ingrediënten:

  • Schil en snijd de ui in 2 stukken, wortelen door het midden en de wortelpeterselie, bleekselderij en prei in kleine stukjes.
  • Hak de peterselie in twee delen: één deel voor tijdens het koken en het andere deel voor het serveren.

Groenten bakken:

  • Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en wortelen toe en bak tot deze goudbruin zijn.

Soep koken:

  • Voeg de gesneden bleekselderij, peterselie wortel en prei toe en roer goed door.
  • Voeg 1,5-2 liter water toe (of genoeg om de ingrediënten te bedekken) en voeg de kippenbouten en drumsticks toe.
  • Voeg de kruiden, zout en peper toe. Breng de soep aan de kook, verlaag dan het vuur en laat het 1 uur koken op laag vuur.

Groenten verwijderen:

  • Na 30 minuten koken, haal je de groenten uit de soep met een schuimspaan of een lepel. Zet de groenten apart (in een kom of op een bord). 

Pasta of Rijst (apart koken): 

  • Voor pasta: breng een aparte pan met water en een beetje zout aan de kook. Voeg de volkoren pasta toe en kook volgens de instructies op de verpakking tot deze al dente is. Giet de pasta af en zet opzij.
  • Voor rijst: breng een andere pan met water en een beetje zout aan de kook. Voeg de rijst toe en kook volgens de instructies op de verpakking tot de rijst gaar is. Giet de rijst af (indien nodig) en zet opzij.

Kip voorbereiden:

  • Haal de kippenbouten en drumsticks uit de soep en leg ze op een snijplank. Trek het vlees van de botten en snijd het in stukjes. Verwijder de botten en eventuele huid van de kip. Doe de stukjes kip terug in de soep.

Afmaken van de Soep:

  • Voeg de helft van de fijngehakte peterselie toe aan de soep en roer goed door. Laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Proef de soep en voeg eventueel extra zout, peper of andere kruiden toe naar smaak.

Serveren:

  • Verdeel de gekookte groenten over de borden of kommen.
  • Schep de hete soep eroverheen.
  • Voeg de gekookte pasta of rijst toe aan de soep in de kommen of borden. Strooi de resterende peterselie rauw over de soep vlak voor het serveren voor extra smaak.

Eet smakelijk!

Voedingswaarden per portie (zonder kippenbouillon): 

Kcal 281 kcal
Koolhydraten 24 gram
Eiwitten 16 gram
Vetten 10 gram
Waarvan verzadigd vet 2,5 gram
Vezels 3 gram
Zout 0,9 gram
#replace title#