Wist je dat zo’n 15% van de Nederlanders niet genoeg water drinkt? Vaak wordt het water drinken vergeten of zorgt het voor te veel plasmomenten. Op consulten horen wij vaak: ‘water drinken is saai, de smaak gaat vervelen’ en ‘het lukt mij niet om mij er toe te zetten’. Veelal wordt er ook geen dorstprikkel ervaren, wat het lastig maakt om de 2 liter te halen. Herken jij je hierin? Lees dan snel verder.
Waarom is het eigenlijk nodig om genoeg te drinken?
Ons lichaam bestaat voor 60 procent uit water. We hebben de vloeistof nodig om veel processen in ons lichaam uit te voeren. Denk hierbij aan voedingsstoffen en zuurstof naar je cellen brengen, allerlei bacteriën uit je blaas te spoelen en het regelen van de bloeddruk en lichaamstemperatuur. Er zijn ook beweringen over het drinken van water, die niet juist zijn en voor verwarring kunnen zorgen. Om de verwarring op te helderen hebben wij hieronder een aantal feiten en fabels opgesteld.
Feiten en fabels
‘Je moet minimaal 1,5 liter water drinken’
Feit: Je verliest aan zweten, plassen en ademen al zo’n 2,5 liter water per dag. Die hoeveelheid moet dan ook worden bijgevuld. Door het voedsel krijgen we al een half liter vocht binnen, de rest komt uit het drinken. Dit hoeft niet alleen door water te drinken, koffie, thee en zuivel tellen ook mee als vocht.
‘Flessen water is beter dan kraanwater’
Fabel: De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater is een van de beste ter wereld. Het water wordt gezuiverd, zodat de smaak zo neutraal mogelijk is. De keuze tussen kraan of fles is dus simpelweg een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel is kraanwater goedkoper dan flessenwater.
‘Het hergebruiken van een waterfles is ongezond’
Fabel: Voor de gezondheid kan het geen kwaad. Wel kan het zo zijn dat bacteriën in het flesje komen als je een slokje neemt. Uiteindelijk zijn het je eigen bacteriën, waar je niet ziek van wordt.
‘Water drinken kan helpen met afvallen’
Fabel/ Feit: Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water i.p.v. frisdrank en vruchtendranken scheelt wel calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen. Een glas water nemen in plaats van een calorierijk tussendoortje kan je op een moeilijk moment gebruiken om een verleiding te weerstaan.
Tijd voor tips
Maar hoe zorg je er nou voor dat je 2 liter water binnenkrijgt? Hiervoor hebben wij vijf tips opgesteld, lees je mee?
Een fles meenemen: je hebt vast nog wel een fles of bidon in huis, neem deze overal mee naar toe en zet ‘m in het zicht. Als een fles water namelijk voor het grijpen ligt is de kans groter dat je onbewust meer drinkt.
Voeg smaak toe: dit kan door o.a. citroen, gember, komkommer, munt of diepvriesfruit te laten trekken in je water. Zet dit in de koelkast en laat het even staan, dan komt de meeste smaak vrij. Klik hier voor inspiratie!
Installeer de app Waterherinnering: deze app stuurt je een herinneringen als je weer moet gaan drinken.
Check de kleur van urine: aan de kleur van de urine kan je zien of je voldoende gedronken hebt. Donkere urine betekent te weinig vocht.
Drink op vaste tijdstippen: drink bijvoorbeeld een half uur voor elke maaltijd een halve liter water (twee grote glazen). Dit kan helpen om je maag te vullen en je te helpen minder te eten. Wat vaak ook helpt is om voor of na het tandenpoetsen water te drinken, of elke keer als je naar de keuken loopt.
''Laat water je stroom zijn, en je zult de hele dag sprankelen.''