Een moment waar veel ouders naar uitkijken: je kindje mag vaste voeding! Naast dat het heel leuk is om verschillende smaken te laten proeven aan de kleintjes, vinden veel ouders het ook lastig én een beetje spannend. In deze blog geeft onze diëtist Sofie Tetteroo, wat tips voor je baby’s eerste hapje

Waar begin je mee?  
Na zes maanden heeft je kindje naast borst- of flesvoeding ook vaste voeding nodig om zo aan o.a. voldoende ijzer te komen. Je kunt eerder, vanaf vier maanden, al beginnen met oefenhapjes. Het is handig te beginnen met één smaak, zodra je kindje dit een paar keer heeft geproefd kun je gaan mengen. Kies in het begin voor zachte smaken zoals banaan, wortel, bloemkool of peer. Om voedselallergie te voorkomen is het ook goed om pindakaas en ei te introduceren. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Het Voedingscentrum. 

Praktische tips
Allemaal heel leuk dat je kindje maaltijden gaat eten, maar in de praktijk kan het best even wennen zijn! Heb je net een goed ritme gevonden moeten er opeens verschillende hapjes gegeven worden. Met de pot mee eten gaat nog niet direct, maar met deze praktische tips maak je het toch wat gemakkelijker. 

Voorbereiding 
Misschien wel de belangrijkste tip: zorg voor een voorraadje in de vriezer. Hierbij is een ijsblokjeshouder erg handig. Voor een oefenhapje is één ‘ontdooit ijsblokje’ voeding voldoende. Mocht je kindje meer gaan eten kun je een paar blokjes geven. Je kunt dan ook makkelijk variëren, door bijvoorbeeld wat blokjes te maken met wortel, aardappelpuree, courgette, gekookte rijst, linzen etc. Je kunt als je kindje daar aan toe is op deze manier makkelijk verschillende combinaties maken. Nog een tip: als de inhoud van de ijsblokjeshouder bevroren is kun je deze in een zakje doen en de ijsblokjeshouder opnieuw vullen. Zakjes nemen iets minder ruimte in! 

Kant en klare babyvoeding 
Een inkoppertje maar erg handig als je weinig tijd hebt of onderweg bent: potjes en zakjes kant en klare babyvoeding. Deze optie is wel iets duurder dan wanneer je het zelf maakt. 

Ontlasting 
Beginnen met vaste voeding (en dus met vezels) heeft als gevolg dat de ontlasting van je kleintje vaster wordt. Soms krijgen ze last van obstipatie, wat vervelende klachten kan geven. Om dit te voorkomen of verhelpen is het belangrijk te letten op voldoende vetten. Je kunt bijvoorbeeld een klein beetje olie of boter aan de hapjes toevoegen. 

Hoeveelheid
Het is, zeker in het begin, nog wel eens lastig om in te schatten hoeveel je kindje eet. Tot zes maanden zijn de hapjes alleen nog om te oefenen, naarmate je kindje ouder wordt gaan ze steeds meer de melkvoedingen vervangen.  Je kunt tijdens het eten geven proberen de signalen van je kindje in de gaten te houden. Zodra hij of zij wegkijkt, het mondje dichthoudt of de lepel wegduwt is er genoeg gegeten. Als ouder bepaal je wat je kindje eet maar de hoeveelheid bepaalt hij of zij zelf. 

Neem de tijd! 
Als laatste tip: neem de tijd om je kindje te laten wennen aan nieuwe smaken en structuren. Om goed te kunnen wennen moet je kindje het wel een keer of tien proeven. Dus geef niet direct op bij een vies gezicht! 

Veel eet-plezier samen met je kleintje! 

Wil jij meer weten of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Raadpleeg bij twijfel de diëtist. 

#replace title#