Je kent het wel. In de twaalfde maand van het jaar laat je de gezonde gewoonten even helemaal los. Om vervolgens in januari weer op een strak dieet te gaan.

Voor veel mensen zijn de verleidingen in de maand december erg moeilijk te weerstaan. In deze blog geeft Ester de Bos (diëtist, o.a. gespecialiseerd in Emotie eten) je wat tips om zonder al te veel moeilijke momenten de feestmaand door te komen.

Overal waar je bent, is het wel thuis of op je werk, er is altijd wel een aardigheidje met eten. Je kan denken aan een verassing in je schoen maar ook dat leuke doosje chocolade ter ere van de sint. Niet te vergeten het kerstpakket en alle andere goedbedoelde geschenken waarin vaak wat lekkers aanwezig is.

Maar juist als je gezond wil eten of wat kilo’s wil afvallen is het lastig dat er zoveel aanbod is. Het kan je helpen, een plan te maken voor de maand december. Wat doe je met een onverwacht presentje? Is dit voor mij? Kan ik het delen met iemand? Het kan je ook helpen om bijvoorbeeld te zeggen: ''ik sta mezelf iets toe. Ik neem één keer in de week iets extra’s en daar geniet ik dan ook gewoon van.'' 

Je kan ook proberen wat meer stil te staan bij wat je gaat eten. Waarom wil je dit nu eten? Wat geeft het jou op dit moment? Door een moment stil te staan, ben je meer bewust wat je aan het doen bent en kan je beter tegen jezelf zeggen: ''ik laat dit lekkers nu even liggen.'' 

Wat mij vaak opvalt is dat mensen toch vaak uit gewoonte volop lekkere dingen aanschaffen en helemaal meegaan met het december eten. Het is dan ook vaak zo dat mensen tegen zich zelf zeggen: ''het is nu toch al mislukt, dus laat ik me maar helemaal gaan.'' En dat is juist wat je niet wil, in de periode voor de feestmaand heb je goede keuzes gemaakt en dan laat je het weer los om vervolgens 2-3 kilo aan te komen.

Het is volgens mij niet nodig om het zover te laten komen. December heeft 4 feestelijke dagen, mijn advies is altijd: geniet van deze 4 dagen, let de andere dagen op je voeding zoals je dat altijd doet, blijf bewegen en je bent niet aangekomen in januari.

Tot slot, een bespaar tip: het begint in de supermarkt of in de winkel. Je hoeft geen grote voorraden aan te leggen, koop bewust en niet teveel, dat scheelt ook in je portemonnee.

Voor iedereen fijne feestdagen en een stralend nieuw jaar! 

#replace title#