Na dertig jaar werken als diëtist blijft geen dag hetzelfde voor onze diëtist Agnes. Elke patiënt brengt nieuwe inzichten en uitdagingen met zich mee, en dat maakt het vak zo waardevol en boeiend. Zo ook afgelopen week, toen ik een bijzondere ervaring had met een patiënt met coeliakie, die ik graag met jullie wil delen.

Voorbereiding is het halve werk
De patiënte in kwestie heeft coeliakie, en wat voor haar goed werkt, is altijd een goede voorraad aan ingrediënten in huis hebben. Denk aan een variatie van groenten en fruit, maar ook glutenvrije basics zoals havermout. Hiermee kan ze allerlei gezonde ontbijtjes maken, van glutenvrij brood tot heerlijke kleine taartjes.

Een goede tip die ze gaf, is om het kookproces voor jezelf én je huisgenoten zo eenvoudig mogelijk te houden. In plaats van aparte maaltijden voor iedereen te bereiden, probeert ze recepten te vinden die iedereen lekker vindt. Zonder dat ze het verteld had, merkte haar huisgenoten niet eens dat ze glutenvrij aten – een groot succes!

Voorkom kruisbesmetting
Kruisbesmetting is een belangrijk aandachtspunt bij coeliakie. Het gevaar schuilt in kleine dingen, zoals een “vies” mes dat per ongeluk in de pindakaaspot terechtkomt. De oplossing? Een apart kastje voor je eigen producten, zoals pindakaas, en een eigen plank in de koelkast voor items zoals boter. Zo houd je jouw producten veilig van gluten.

Creatieve oplossingen
Wat we ook bespraken, is hoe lastig het kan zijn dat bewerkte vleeswaren vaak gluten bevatten. Haar oplossing? Restjes van de warme maaltijd bewaren en als beleg gebruiken. Niet alleen handig, maar ook gezonder! We spraken ook over het verminderen van vleesconsumptie en het gebruiken van peulvruchten als alternatief. Ze is daar al goed mee op weg.

Vezels en zelf bakken
Ondertussen heeft ze haar dieet zo aangepast dat ze voldoende vezels binnenkrijgt, iets wat cruciaal is voor een goede stoelgang. Ze vindt het leuk om zelf te bakken en verwerkt nu ook noten en zaden in haar recepten. Dit is niet alleen gezonder, maar bespaart haar ook veel geld, aangezien glutenvrije producten vaak duurder zijn.

Het belang van een glutenvrij dieet
Hoewel glutenvrije producten vaak prijzig zijn, vindt ze het elke cent waard. Ze weet namelijk hoe belangrijk het is om strikt glutenvrij te eten bij coeliakie. Om haar financieel tegemoet te komen, heb ik ook een zorgkostenaftrekformulier voor haar ingevuld voor de belastingdienst.

Elke patiënt is uniek
Wat deze casus mij opnieuw duidelijk maakte, is dat elke patiënt met coeliakie anders omgaat met het dieet. Sommige mensen zien vooral wat ze niet meer mogen eten, terwijl anderen juist focussen op wat nog wél mogelijk is. Mijn rol als diëtist is om ze beiden te begeleiden en te ondersteunen met praktische informatie. Samen bespreken we bijvoorbeeld wat ze kunnen eten om energiek te blijven, waar ze glutenvrije producten kunnen kopen en hoe ze omgaan met sociale situaties, zoals een feestje.

Het mooie van mijn werk is dat zowel mijn patiënten als ik elke dag blijven leren. Het kost tijd om een glutenvrij dieet eigen te maken, maar met de juiste begeleiding en een open houding kan iedereen het onder de knie krijgen. Want, zoals we weten: je bent nooit te oud om te leren.

#replace title#