Op het spreekuur ziet onze diëtist Agnes steeds meer mensen met maag- en darmproblemen, o.a. mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Vaak zijn er al veel dingen onderzocht of geprobeerd met bijvoorbeeld de voeding. Maag- en darmklachten kunnen je kwaliteit van leven namelijk erg beïnvloeden. ‘’Waar doe je nu goed aan?’’ hoor ik dan. Zijn vezels nou wel goed? Of toch niet? Door o.a. het internet met verschillende verhalen, zien ze door de bomen het bos niet meer. Maar het is soms ook niet zo simpel..
Aan de ene kant dragen vezels bij aan een goede werking van je darmen en zijn dus enorm belangrijk voor je spijsvertering. Ze zorgen voor de meeste mensen voor een soepele ontlasting. En met voor vele als fijne bijkomstigheid: geven vezels een verzadigd gevoel, waardoor je minder zin hebt om te snacken. En dit geeft minder kans op overgewicht of eventuele ziektes die kunnen ontstaan zoals darmkanker.
Bij mensen met prikkelbare darm/PDS patiënten is er vaak een haat-liefdeverhouding met vezels. Vaak weten ze wel dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, maar wat als je vermoed er buikpijn van te krijgen? Ik leg dan uit hoe het in je lijf werkt, wat het verschil is tussen oplosbare en onoplosbare vezels, belang van goede bacteriën in je darmen en het effect van voeding. We gaan dan samen een plan van aanpak maken, om te proberen die darmen weer wat rustiger te krijgen.
Maar hoeveel vezels heb je eigenlijk nodig? Als vrouw heb je 30 gram vezels per dag nodig en als man 40 gram. Om dit aantal te behalen is het belangrijk om dagelijks voldoende groente, fruit en volkoren granen te nuttigen. Maar denk ook aan eens een portie peulvruchten bij de warme maaltijd of wat zaden en pitten door de yoghurt.
Naast een verrijking van vezels en andere leefstijladviezen, kan ook het FODMAP-dieet worden gestart. Binnen dit dieet laat je tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen weg om te kijken of je klachtenpatroon hierdoor veranderd. Niet iedereen krijgt last van dezelfde producten, het is echt maatwerk. Het is erg belangrijk om dit dieet onder begeleiding van een diëtist te starten, zodat er geen tekorten in voedingstoffen ontstaan.
‘’Het is altijd fijn als ik met iemand de zoektocht naar waar klachten vandaan komen, wat gemakkelijker kan maken. Dat je iemand weer kan laten genieten van het eten.’’
Herken jij jezelf hierin en heb je behoefte aan hulp? Maak gerust een afspraak met één van onze diëtisten.