Waar kan je op letten als je plantaardige zuivel koopt?

Melk, yoghurt en kwark geven ons lichaam de bouwstof: eiwit en vitaminen en mineralen zoals calcium, kalium, vitamine B2 en vitamine B12. Meerdere porties zuivel per dag passen hierdoor in een gezond voedingspatroon. Maar niet iedereen wordt even enthousiast van een glaasje melk. Mensen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie bijvoorbeeld. Of mensen die om ethische redenen liever geen of minder dierlijke producten nuttigen. Voor hen is plantaardige zuivel een alternatief. Maar waar moet je dan op letten als je wel alle voedingsstoffen binnen wil krijgen?

Plantaardige zuivel: waar hebben we het eigenlijk over?
Plantaardige zuivel, wat is dat eigenlijk? Allereerst goed om te weten dat het officieel geen zuivel mag heten. Die term is gereserveerd voor melk afkomstig van zoogdieren. Dus moeten we het over bijvoorbeeld sojadrink hebben in plaats van sojamelk. Deze drinks worden gemaakt uit plantaardige bronnen, waarvan de bekendste sojadrink, amandeldrink, haverdrink, cashewdrink, rijstdrink, erwtendrink en kokosdrink zijn.

Waar moet je op letten bij de aankoop?
Genoeg keuze dus. Maar waar moet je op letten als je de gezonde keuze wilt maken binnen de plantaardige drinks?

  1. Eiwitten.
    In een andere blog lees je waarom eiwitten zo belangrijk zijn. Binnen de plantaardige drinks is een grote variatie in de hoeveelheid eiwitten. Kokosdrink bevat bijvoorbeeld nauwelijks eiwitten: 0,1 gram per 100 milliliter. Rijstdrink scoort al niet veel beter en ook haverdrink, cashewdrink en amandeldrink zitten vaak niet of niet ver boven de 1 gram. Ter vergelijking: in 100 milliliter dierlijke zuivel zit 3,4 gram eiwit. Erwtendrink zit met 3,2 gram eiwit al op een bijna vergelijkbaar niveau, en sojadrink heeft zelfs exact 3,4 gram eiwitten per 100 milliliter.
  2. Vitamine B2, B12 en calcium.
    Deze vitamines en mineralen zitten van nature niet in plantaardige drinks. Veel producenten voegen deze hier echter wel aan toe. Check dus altijd op het etiket bij de voedingswaarde, of deze vitaminen er aan toegevoegd zijn. Vaak is dit 120 mg calcium, 0,21 mg B2 en 0,38 mcg B1. Soms is er ook nog vitamine D aan toegevoegd. Zie dit maar als een bonus, want in dierlijke zuivel zit dit niet of nauwelijks.
  3. Toegevoegde suikers.
    Als je op de achterkant van een pak plantaardige drink kijkt, zie je onder voedingswaarde staan: Koolhydraten – waarvan suikers.
    Let op: dit zegt niet of er suiker aan het product is toegevoegd. De meeste plantaardige drinkt bevatten namelijk van nature aanwezige suikers. In 100 ml sojadrink zonder toegevoegd suiker, zit bijvoorbeeld alsnog 0,6 gram suiker. Wil je weten of er suiker aan een product is toegevoegd? Kijk dan bij het rijtje ingrediënten. Zie je hier suiker (of honing of stroop of fructose of dextrose of appelsap) staan? Dan is er suiker aan het product toegevoegd. Op de website van het Diabetesfonds zie je onder welke namen suiker allemaal op het etiket kan staan.

Maak een afspraak als je meer wilt weten
Wil je overstappen op een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon? En ben je benieuwd of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt? Of verdraag je lactose slecht, maar wil je wel volwaardig blijven eten? Wij maken het je graag gemakkelijk. Neem gerust contact met ons op en plan een afspraak met een diëtist bij je in de buurt!

#replace title#