Onze diëtist Glenn van Goozen vertelt je dat graag. Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar zonder dat je het door hebt, kun je als snel (te) veel zout binnen krijgen: dit verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en is schadelijk voor de nieren. Maar wat is te veel? Het advies is om max. 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Nederlanders krijgen gemiddeld 7,8 gram zout (of meer) per dag binnen. 

In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor: van nature of toegevoegd. Naar schatting voegen wij in Nederland zo’n 20% van de hoeveelheid zout die wij binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden. In de supermarkt heb je niet door of deze producten een juiste of een zoute keuze is. Gelukkig zijn er voldoende gezonde én eenvoudige alternatieven. 

1. Zout = zout
Zeezout, Himalayazout, Keltisch zout, keukenzout en Middellandse zeezout, deze soorten zijn allemaal gewoon zout en bevat ongeveer evenveel natrium, een essentieel bestanddeel van zout. Bovendien zit in deze alternatieven geen jodium. Gebruik hiervan dus zo min mogelijk. 

2. Weet wat je eet
De Zoutmeter is er om je bewust te maken van je zoutinname en geeft inzicht in hoeveel gram jij op een dag consumeert. Nieuwsgierig naar welke producten het meeste zout bevatten? Test je kennis en doe de Zoutquiz.

3. Neem de minst zoute variant
Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket van hun voedingsmiddelen te vermelden hoeveel gram zout er in zit. Soep, sauzen, bewerkt vlees (zoals hamburgers, rundervink, worst en vleeswaren), kant-en-klare vleesvervangers, kant-en-klaarmaaltijden, salades voor op brood en pizza's bevatten vaak veel zout. Eet je deze producten met enige regelmaat, maar wil je minder zout binnenkrijgen? Vergelijk de verschillende voorverpakte producten met elkaar door het etiket te bekijken en te vergelijken. Hierdoor kun je voor de minst zoute variant kiezen, wat een hoop kan schelen! Doe de Zoutvergelijker en ontdek welke voedingsmiddelen passen in een zoutbewuste maaltijd.

4. Kook verse producten
Door te kiezen voor volkorenproducten, verse (diep/wok)groente, vlees, kip of vis krijg je al snel minder zout binnen dan wanneer je kiest voor bewerkte producten als groente uit blik of pot, gerookte zalm of een worstje. Wat je ook op een zoutbewuste manier zelf kunt bereiden zijn maaltijden, soepen en sauzen van verse ingrediënten en deze gerechten op smaak te brengen met diverse kruiden. De Kruidenwijzer geeft aan welke kruiden en specerijen het meest geschikt zijn bij welke gerechten. Laat je inspireren en verrassen door deze heerlijke smaakmakers.

5. Houd een voedingsdagboekje bij
Als je weet wat je eet, krijg je meer inzicht in je zoutgebruik. Een handig hulpmiddel hiervoor is de website en gratis app Eetmeter van het Voedingscentrum. Door zelf producten in te vullen zie je onder andere hoeveel gram zout je binnenkrijgt uit de voeding. 
Wil jij meteen aan de slag met zoutarme recepten? Check dan snel onze gerechten lager in zout! 
 

#replace title#