Wil je graag een gezonde maaltijd bereiden, maar heb je beperkt de tijd? Geen zorgen: er zijn verschillende manieren om dit gemakkelijker te maken. Hieronder vind je vijf tips, waarmee je snel en eenvoudig een gezond gerecht kan bereiden, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak of kwaliteit. Lees verder om meer te weten te komen!  

Tip 1: Houd het simpel 
Wanneer je weinig tijd hebt om te koken, is het belangrijk om het simpel te houden. Kies voor gerechten die gemakkelijk te maken zijn zoals: een omelet, een salade of roerbakgerechten. Maak daarbij gebruik van gezonde en verse ingrediënten, denk aan: groenten, mager vlees of vis en volkoren graanproducten. Daarbij kun je gebruik maken van kruiden en specerijen om je maaltijd op smaak te brengen. Vermijd gerechten met veel ingrediënten. Dit betekent vaak ook meer stappen, wat ervoor zorgt dat de bereiding alleen maar meer tijd kost. 

Tip 2: Kies voor voorgekookte ingrediënten
Voorgekookte ingrediënten, zoals: kipfiletreepjes, groenten of quinoa kunnen tijd besparen in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld een salade of wrap maken met voorgekookte kip. Verder kun je met de voorgekookte groenten een roerbakgerecht maken. De quinoa kan ook heel lekker smaken in een salade of zelfgemaakte poke bowl. Hierdoor kun je niet alleen tijd besparen, maar ook variatie en gemak toevoegen aan je maaltijden.  

Tip 3: Multitasken 
Dit kan je veel tijd besparen bij het bereiden van een maaltijd. Begin bijvoorbeeld met het snijden van groenten terwijl je water aan de kook brengt voor de pasta. Als je kiest voor een gerecht dat in de oven moet, zet dan de oven alvast aan terwijl je andere ingrediënten bereidt. Dit zorgt ervoor dat alles op hetzelfde moment klaar is.

Tip 4: Ingeblikte of bevroren groenten
Door gebruik te maken van ingeblikte of bevroren groenten bespaar je veel tijd zonder dat het ten koste gaat van de smaak. De groenten zijn al gewassen, gesneden en klaar voor gebruik. Ingeblikte bonen kun je bijvoorbeeld gebruiken in een salade en ingeblikte sperziebonen zijn erg lekker in een roerbakgerecht. Let er wel op dat er geen extra zout of suiker is toegevoegd aan de groenten door de voedingswaarden te lezen. 

Tip 5: Meal preppen
Hierbij maak je van tevoren je maaltijd of een deel van je maaltijd al klaar. Dit is handig als je snel een gezond gerecht wilt bereiden. Door meal preppen toe te passen in de keuken, hoef je op drukke momenten niet meer na te denken over wat je gaat eten en grijp je minder snel naar ongezonde opties. Bovendien kun je hierdoor ook makkelijk je portiegroottes controleren, wat bijdraagt aan het behouden van een gezonde levensstijl.

Er zijn genoeg manieren om een gezonde maaltijd binnen 30 minuten op tafel te zetten. Welke tip ga jij als eerst proberen? 

 

#replace title#