Voeding bij darmklachten
Darmziekten komen veel voor in Nederland. Er zijn verschillende soorten, zoals het prikkelbaar darm syndroom, colitis ulcerosa, coeliakie en de ziekte van Crohn. Hoewel iedere aandoening anders is, heeft het voedingsadvies veel met elkaar gemeen.
Het kan zijn dat je allergisch of overgevoelig op bepaalde voeding of producten reageert. Je krijgt dan na het eten van dit voedsel klachten zoals jeuk, huiduitslag, buikkrampen of benauwdheid
Ketogeen dieet
Het ketogeen dieet is een streng koolhydraatarm dieet. Je neemt dagelijks maximaal 50 gram koolhydraten. Het dieet kan helpen bij bepaalde ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en epilepsie. Sommige mensen volgen het dieet ook om af te vallen.
Ondervoeding of ongewenste gewichtsverlies
Bij ondervoeding of ongewenst gewichtsverlies denk je vast aan een mager persoon, maar wist je dat ondervoeding ook voor kan komen als je overgewicht hebt? Ondervoeding betekent eigenlijk dat je lichaam een langere tijd te weinig voeding binnenkrijgt om goed te kunnen functioneren.
Diabetes, voeding gaat je helpen
Diabetes (suikerziekte) wordt ook wel een chronische ziekte genoemd en wordt ingedeeld in diabetes type 1 en diabetes type 2. Ze hebben beide een andere oorzaak waardoor de behandeling verschild van elkaar.
Eetstoornissen
Ben je alleen maar bezig met hoeveel je weegt en wat je eet? Dan kan het zijn dat je een eetstoornis hebt. Er zijn verschillende eetstoornissen: van zo weinig mogelijk eten tot juist eetbuien hebben.
COVID-19
Wanneer je hersteld van het coronavirus is een goede voeding, samen met voldoende beweging, belangrijk voor het herstellen van je spierkracht en conditie.
Botontkalking
Als je last hebt van botontkalking (osteoporose) worden je botten steeds zwakker. Het komt bij iedereen voor, maar vaker bij oudere mensen en vrouwen. Doordat je botten minder sterk zijn, kun je makkelijker iets breken.
Parkinson
Als je de ziekte van Parkinson hebt kan het eten en drinken steeds een beetje moeilijker gaan. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen, misselijkheid, obstipatie (verstopping) en (ongewenst) gewichtsverlies. Voeding kan je helpen deze klachten te verminderden.
#replace title#